mormantÎncă din luna mai, în comuna Hârtieşti s-a deschis un şantier arheologic, unul dintre cele patru din ţară pe care Asociaţia „Geto Dacii” le are în vedere în 2014. Povestea cercetării arheologice din comuna argeşeană a început în urmă cu un an când Daniel Roxin, cunoscutul realizator de la Naşu’ TV, a fost contactat de inginerul Gheorghe Ştefan, mare pasionat de istoria dacilor, pentru a vedea o movilă de pământ aflată în satul Lucieni, un tumul de 4-5 metri înălţime, cu un diametru de 10 metri, denumit de localnici „Mormântul Dacului”. După aproape o lună de săpături, echipa care s-a deplasat la faţa locului a constatat că tradiţia populară creează uneori confuzii şi că, în locul unui mormânt antic, rezultatele cercetării au evidenţiat altceva, mai precis o locuinţă medievală din secolele XVI-XVII.
Aprobări peste aprobări, plus cheltuieli de mii de euro, un an de demersuri pentru obţinerea avizelor sunt riscuri care sunt asumate de arheologi, cu atât mai mult cu cât 2014 este primul an după 1989 în care Ministerul Culturii nu susţine financiar cercetarea arheologică din România. Imediat ce le-a fost semnalată existenţa unui tumul de pe vremea dacilor la Hârtieşti, având o particularitate unică în România, similară cu cea a unui tumul tracic din Bulgaria, echipa de specialişti s-a pus în mişcare, 12 mai fiind ziua demarării săpăturilor. Asociaţia „Geto Dacii“ a închiriat terenul şi a încheiat un parteneriat cu „Societatea pentru Cercetare Arheologică, Restaurare şi Conservarea Patrimoniului”, un ONG asociat cu Universitatea din Piteşti. Conducătorul şantierului arheologic a fost decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Piteşti, Constantin Augustus Bărbulescu, arheolog specializat pe perioada dacică. Săptămâna trecută, finalizarea cercetărilor a adus o surpriză la care cei implicaţi nu se aşteptau bazându-se pe poveştile transmise din generaţie în generaţie de localnicii din Hârtieşti, care au făcut ca obiectivul să fie atractiv. În locul unui mormânt de acum 2000 de ani, s-a descoperit o locuinţă medievală din secolul XVI sau XVII săpată într-una din laturile movilei.
Primarul comunei Hârtieşti, Petre Andrei, nu este însă supărat că nu s-a găsit dacul din mormânt, ci el aşteaptă acum echipa de la Bucureşti să închidă şantierul arheologic. „Da, au făcut săpături, au găsit o vatră a satului, a fost un sat acolo. A rămas să vină de la Bucureşti şi Piteşti să închidă lucrarea, dar n-au mai venit”, ne-a spus edilul.

.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI