Ministrul Simona Bucura-Oprescu: „Îmi doresc ca și în România bătrânețea să fie frumoasă, să fie o a treia tinerețe!”

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a participat astăzi, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, la cea de-a VIII-a ediție a Conferinței „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” organizată de Fundația Regală Margareta a României.

La eveniment au fost prezenți Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României – Membru în Consiliul Director al Fundației Regale Margareta a României, medici, terapeuți, specialiști din MMSS care au adus în atenție beneficiile reformei sistemului de asistență socială realizată prin Legea 100/2024 și prin normele de aplicare ale acesteia, precum și reprezentanți ai structurilor asociative ale vârstnicilor.
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a anunțat că MMSS are în implementare Strategia Națională pentru Îmbătrânire Activă și că principalele rezultate vizate sunt legate de o viață mai lungă și mai sănătoasă, creșterea nivelului de ocupare a forței de muncă la vârste mai înaintate, creșterea participării sociale şi politice a grupurilor de persoane vârstnice și scăderea dependenței acestora, îmbunătățirea serviciilor de îngrijire de lungă durată. Un impact deosebit din acest punct de vedere îl are noua lege a pensiilor care aduce echitate și sustenabilitate privind creșterea veniturilor pentru vârstnici.
Îmi doresc ca și în România bătrânețea să fie o a treia tinerețe, așa cum este percepută, de altfel, în multe alte țări ale Uniunii Europene. Bătrânețea să fie frumoasă, așa cum observăm în bunele practici pe care le promovați astăzi. Acum, când copiii le-au crescut, când copiii sunt la casele lor și au mai mult timp decât altădată, persoanele vârstnice merită să aibă venituri decente care să le permită să-și împlinească pasiunile de-o viață, să călătorească, să-și permită o carte bună, să-și permită o masă în oraș cu prietenii, un film la cinematograf, să meargă la teatru sau la Operă. Îmi doresc ca persoanele vârstnice să fie valorizate și ascultate, astfel încât înțelepciunea și experiența lor de viață să fie transmise nepoților și copiilor.
Reforma pensiilor aduce echitate în sistemul public de pensii și creșterea sustenabilă și constantă a veniturilor pensionarilor. Respectul și răsplata pentru muncă trebuie să le aducă veniturile necesare astfel încât #pensionarii să își permită mai mult. Pensia să nu fie doar suma necesară traiului zilnic, ci și cea care oferă posibilitatea pensionarilor de a avea o viață socială activă, de a-și crea bucurii și plăceri mai mari sau mai mici, de a avea cu ce să îi cumpere o carte bună unui nepot sau cu ce să plătească o călătorie. Ne aflăm, însă, într-un context european în care îmbătrânirea rapidă a populației ridică noi provocări. Conform estimărilor, numărul persoanelor de peste 65 de ani din Europa se va dubla în următorii 50 de ani, iar numărul celor peste 80 de ani se va tripla.
Este esențial să ne asigurăm că, pe măsură ce speranța de viață crește, și calitatea vieții seniorilor noștri se îmbunătățește. Conceptul de „îmbătrânire activă”, promovat de Organizația Mondială a Sănătății, subliniază importanța menținerii unei vieți sănătoase și active, chiar și la vârste înaintate.
Nu este vorba doar despre sănătatea fizică, ci și despre implicarea socială, culturală și economică a seniorilor.
Regina Maria ne-a arătat fiecăruia dintre noi puterea fantastică a propriului exemplu.
Iar prin puterea fantastică a propriului exemplu ne-a arătat ce înseamnă solidaritatea, ce înseamnă grija. Iar dumneavoastră, Altețele Voastre Regale, continuați să ne arătați asta, inclusiv prin preocupările pe care le are Casa Regală, dar și prin organizarea acestui eveniment.
Fiindcă, da! Așa ne dorim să fie bătrânețea – frumoasă!
Și da! Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Evenimentul de astăzi a inclus și o expoziție „INTERGENERAȚII” găzduită de Foaierul Sălii Media de la Teatrul Național București care include instantanee foto surprinse pornind de la poveștile de viață ale seniorilor beneficiari ai serviciului social Telefonul Vârstnicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.