Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunțat joi seară că în cel mult zece zile se va putea estima momentul vârfului îmbolnăvirilor cu coronavirus în România. Costache a mai spus că noul coronavirus afectează toate categoriile de populaţie, indiferent de vârstă. Ministrul a mai anunțat și că după depășirea numărului de 4.000 de cazuri de coronavirus, românii cu forme ușoare ale infecției vor fi tratați acasă.

„Scenariul este greu de anticipat. Autorităţile şi Guvernul Orban au luat măsuri foarte stricte. Ceea ce este contraproductiv este acest aflux de călători din toate ţările din Europa care se întorc. Cifrele nu sunt foarte clare deoarece au intrat prin toate punctele de frontieră. Este din ce în ce mai greu să călătoreşti în această perioadă. Din cele 277 de cazuri, peste 80 la sută sunt cazuri de import şi ceilalţi sunt contacţi ai cazurilor de import. Sunt toate vârstele afectate, sunt şi pacienţi cu patologii complexe, nu există cineva să fie la adăpost de acest virus. Acest lucru s-a întâmplat şi în Europa şi în China. Deci nu există un grup de vârstă care să fie protejat de acest virus”, a declarat Victor Costache la Digi24.

Sfatul ministrului Sănătății pentru ca românii să evite îmbolnăvirea este să “Nu ieșim din casă și nu o să avem de suferit”.

Întrebat când va fi vârful epidemiei în România, ministrul Sănătăţii a spus că în cel mult zece zile poate da un răspuns clar. ”Cred că vom putea răspunde într-o săptămână – 10 zile la această întrebare, este foarte important să analizăm evoluţia în zilele ce urmează ca să facem o predicţie în acest sens. Sunt măsuri pre-spital, de a reduce măsurile de limitare socială şi în acelaşi timp, întărim spitale pentru a creşte capacitatea de primire pentru pacienţii Covid 19. Toţi aceşti pacienţi sunt deja strânşi într-o bază de date prospectivă şi care spital raportează într-o bază de date prospectivă care este pe un server la STS unde avem acces şi sunt trecute. Este foarte important să ştim toate detaliile medicale, ancheta epidemiologică, toate datele personale şi ce tratament a beneficiat fiecare tratament. Şi alţi văzut, în Timişoara se preferă un anumit tip de tratament, în Bucureşti sunt deja două scheme terapeutice şi o dată la două zile, specialiştii noştri se întâlnesc într-o videoconferinţă pentru a uniformiza aceste practici”, spune Costache.

 

 

Comments

comments