Ministrul Sănătății dezvăluie erori grave ale medicilor în cazul arhitectei din Pitești, arsă pe masa de operație

0
366

Geta Tănase – Badea, arhitect în cadrul Institutului de Proiectări din Pitești, în vârstă de 66 de ani, a luat foc pe masa de operație la Spitalul Floreasca. Arhitecta suferea de cancer pancreatic. Pe 22 decembrie, în timp ce i se efectua o intervenţie, fiind în comă indusă, a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului. Intervenţia chirurgicală a fost coordonată de profesorul Mircea Beuran. Pe 29 decembrie femeia a decedat.

Imediat după izbucnirea scandalului, acreditarea Spitalului Floreasca a fost suspendată de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). De asemenea, Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei a preluat dosarul pacientei, fiind declanşate cercetări.

Astăzi, ministrul Sănătății, Victor Costache, s-a declarat șocat de erorile descoperite de Corpul de Control în cazul pacientei din Argeș. Ministrul a spus că în cazul femeii s-au făcut „erori care pleacă de la ABC-ul chirurgical”. „S-a ignorat o procedură folosită pe scară largă la nivel național, procedura de dezinfecție a tegumentelor, unde se folosește în primă instanță betadina. S-a diagnosticat greșit alergia la iod. În ambele intervenții chirurgicale a fost folosită această substanță cu conținut de etanol de 89%, un risc combustional major. În acest context de biocid utilizat greșit și risc combustional major s-a folosit bisturiu electric”, a declarat ministrul Sănătății, care a prezentat rezultatele Corpului de Control.

De asemenea, în raport apar și alte nereguli în cazul de la Floreasca. Operația a fost făcută de un medic rezident. „Niciunul din medicii aflați în echipa operatorie nu se afla în echipa de gardă. S-a intervenit la 9 dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi de un medic specialist, chemat de acasă, în loc de medicii primari care erau de gardă în spital”, a precizat Victor Costache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here