Ministrul Sănătății, declarații despre alerta cibernetică: „Atacul a oprit internările în spitale”. Mai multe spitale sunt afectate

0
75

Ministrul Sănătății, declarații despre alerta cibernetică: „Atacul a oprit internările în spitale”. Mai multe spitale sunt afectate. Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a susținut o declarație de presă cu privire la atacul cibernetic din spitale.

„Cinci spitale sunt afectate, unul dintre ele este Victor Babeș. Am solicitat direcțiilor de sănătate publică să ne transmită dacă există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat, în care spitalele și-au pierdut datele și au fost recuperate de informaticieni. Aceste atacuri îngreunează enorm activitatea medicală, împiedică internările,se pot pierd date referitoare la pacienți, referitoare la salarizare și aşa mai departe” a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a prezentat un caz din anul 2017 în care un atac informatic a afectat un spital din Maramureș. Potrivit ministrului, s-au identificat hackerii și au cerut suma de 10.000 de euro pentru reparare.

„CERT-RO atrage atenția, atât utilizatorilor cât și personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicații malițioase: nu deschideți fișierele primite prin e-mail decât în situația în care cunoașteți expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresați-vă personalului de specialitate, evitați accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiți (email, whatsapp, messenger, facebook etc.), asigurați-vă că aveți un backup al fișierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la rețea, asigurați-vă că dispozitivele pe care le utilizați atunci când navigați online sunt updatate și au instalate soluții de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.), apelați numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente,accesați ghidurile puse la dispozție pe site-ul CERT-RO”, a declarat ministrul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here