Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, anunță reintroducerea salariului minim diferențiat în funcție de studii și vechime

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, anunță reintroducerea salariului minim diferențiat în funcție de studii și vechime. Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, premierul Viorica Dăncilă și miniștrii Lia Olguța Vasilescu și Eugen Teodorovici s-au întâlnit marți, 23 octombrie, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, cărora le-a fost prezentat proiectul de Hotărâre de Guvern privind creșterea salariului minim brut garantat în plată pe economie: 2080 de lei/lună, ceea ce înseamnă o creștere netă cu 100 de lei față de actualul.

Totodată, s-a luat decizia reintroducerii salariului minim brut garantat în plată diferențiat în funcție de nivelul de studii sau de vechimea în muncă, concept care a mai fost aplicat în România înainte de anul 2011: 2350 de lei brut, adică cu 13% mai mult față de cel câștigat de persoanele fără studii superioare sau cu vechime mai mică de 15 ani.

În urma discuțiilor purtate cu sindicatele și patronatele, s-a ajuns la concluzia unanimă că majorarea salariului minim este necesară, singura divergență fiind asupra datei de la care se va aplica măsura: sindicatele au solicitat 1 noiembrie 2018, patronatele – 1 ianuarie 2019. Guvernul anunță că va lua o decizie în cel mai scurt timp posibil, care va fi comunicată public, astfel încât ordonatorii de credite și companiile din România să pregătească punerea în aplicare a măsurii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here