Ministrul Mediului propune schimbarea legislaţiei şi taxării în domeniul gestionării deşeurilor

„Ne dorim să construim un mediu mai prietenos pentru cetăţenii României” a fost declarația Ministrului Mediului, Daniel Constantin, la întâlnirea cu membrii Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri.

Ministrul a participat la Conferința Națională „Aplicații concrete în contextul noilor propuneri legislative în domeniul mediului”・organizată de FADI şi preşedintele organizaţiei, Gabriel Moiceanu, preşedintele ADI SERVSAL Argeş, conferinţă al cărei principal subiect de discuție a fost situația actuală a managementului deșeurilor din țara noastră.

Daniel Constantin a ținut să sublinieze scopul și rolul pe care îl are autoritatea publică centrală în raport cu cetățeanul şi să explice modificările legislației privind taxa la depozitare.  „Sistemul aplicat în acest moment, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, nu face altceva decât să vină cu o taxă suplimentară la administratorul depozitului de deșeuri. Ceea ce încercăm noi să facem acum, prin modificarea OUG 196/2005, este în primul rând să reducem cantitatea de deșeuri și în al doilea rând să stimulăm reciclarea pentru a ne atinge obiectivele europene pentru 2020. Vrem să schimbăm lucrurile! Actorii implicați în procesul de management al deșeurilor trebuie să-și asume responsabilitatea.”

Ministrul Mediului a abordat în discuția cu cei prezenți și problematica elaborării Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD) și a ținut să precizeze că în acest moment sunt în curs de revizuire o serie de programe care urmează să fie lansate în perioadă imediat următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here