Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avut ieri o întâlnire cu Constantin Damov, președintele Green Group, și cu reprezentanții companiei taiwaneze Strong and Wise Material Tech și au discutat despre modul în care deșeurile textile sunt readuse la viață și transformate în produse noi.
„Potențialul de reciclare a textilelor e uriaș în țara noastră, iar la Ministerul Mediului căutăm soluții să putem valorifica articolele vechi de îmbrăcăminte mai eficient și din punct de vedere economic, dar și cu mai multă grijă față de natură”, a precizat Mircea Fechet.
Compania taiwaneză a propus cu o soluție inedită, prin care îmbrăcămintea și accesoriile deteriorate devin materia primă de bază pentru obiecte utile, durabile și prietenoase cu mediul.
Procesul include transformarea materialelor fabricate din 100% poliester în peleți rPET, în timp ce țesăturile amestecate ajung peleți de lemn sintetic.
Astfel, dintr-o haină uzată, se poate face un umeraș, un suport pentru telefonul mobil sau chiar pardoseală pentru exterior rezistentă la intemperii și potrivită pentru utilizare pe termen lung.
„Pot să confirm că inovația în reciclarea textilelor nu doar că e posibilă, dar aduce și un impuls pentru economia circulară, unde cred că țintele României ar putea fi și mai ambițioase. Avem toată deschiderea, la MMAP, pentru idei care pun natura pe primul plan, iar eu sper ca, în perioada următoare, să putem asigura sprijin consistent pentru investitorii autohtoni care își doresc să dezvolte un sector puțin accesat încă: reciclarea textilelor”, a adăugat ministrul Mediului.
Pe de altă parte, Mircea Fechet a subliniat sprijinul pe care MMAP îl acordă administrațiilor locale „prin finanțarea, cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (#PNRR), a centrelor de colectare prin aport voluntar (#CAV), destinate inclusiv colectării de deșeuri textile, care, în scurt timp, vor deveni funcționale la nivelul întregii țări, astfel că investitorii vor avea din plin materie primă”.
Directiva-cadru a UE privind deșeurile (#WFD) obligă statele membre să aibă sisteme de colectare separată pentru textilele uzate începând cu data de 1 ianuarie 2025.