Ministrul Energiei, Toma-Florin Petcu, impreuna cu presedintele directoratului Hidroelectrica Bogdan-Nicolae Badea, au efectuat in perioada 7 — 8 iulie 2017 o vizita de lucru la Uzinele Hidroelectrice Vidraru si Sibiu pentru a verifica starea functionala a obiectivelor hidroenergetice aflate in exploatare, precum si stadiul lucrarilor la proiectele de investitii aflate in derulare.

Vineri, 7 iulie, vizita a debutat la Sucursala Curtea de Arges, cu bazinul hidrografic al Raului Arges, situat la sud de Carpati, care constituie unul din cele mai importante bazine hidrografice ale tarii, avand o suprafata de 12.500 kmp. Cu această ocazie, reprezentantii Hidroelectrica au facut o prezentare a amenajarii hidroenergetice Vidraru la blocul de comanda al centralei, unde s-au purtat si discutii tehnice cu privire la constructiile hidrotehnice si echipamentele aferente. Vizita delegatiei oficiale a continuat in teren la obiectivele amenajarii hidroenergetice Vidraru, respectiv: Centrala hidroelectrica Vidraru si Barajul Vidraru.

Centrala hidroelectrica Vidraru a fost pusa in functiune acum peste 50 de ani, mai exact in data de 9 decembrie 1966 si reprezinta cel mai important obiectiv aflat in administrarea sucursalei. Au fost inspectate amplasamentul centralei, dar si galeria de acces in centrala subterana, sala masinilor cu cele patru hidroagregate si panourile de automatizare comanda si control aferente, la camera de comanda a centralei.

Barajul Vidraru, la momentul inaugurarii, situat pe locul 5 in Europa si pe locul 9 in lume printre constructiile similare, este un baraj din beton cu dubla curbura, avand inaltimea de 166,6 m si lungimea la coronament de 307 m. Aici au fost inspectate barajul propriu-zis, dar si echipamentele hidromecanice aferente golirilor de fund nr. 1 si 2, precum si echipamentele hidromecanice de la priza energetica. Pentru realizarea barajului au fost necesari 480.000 mc de beton. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, o suprafata de 870 ha si o lungime de 14 km. In centrala subterana, amplasata la 104 m sub nivelul albiei raului Arges, se afla cele 4 turbine Francis verticale de cate 55 MW.

La finalul vizitei s-au purtat discutii cu privire la stadiul proiectului de retehnologizare al centralei Vidraru. In prezent, se afla in curs de revizuire documentatia tehnico-economica pentru derularea unei noi proceduri de achizitie. Valoarea proiectului este de 82.000.000 euro, iar durata totala a executiei 54 de luni. In cadrul proiectului este preconizata inlocuirea majoritatii echipamentelor amenajarii (centrala, baraj, galeria de aductiune si galeria de fuga). (Biroul de Presa al Hidroelectrica)

Comments

comments