Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, vrea mutarea clasei a noua la gimnaziu

0
175

După Daniel Funeriu, în 2010, şi actualul ministrul al Educaţiei, Adrian Curaj, propune mutarea clasei a noua la gimnaziu.

Astfel, învăţământul obligatoriu, de 10 clase, ar putea fi acoperit în totalitate în cadrul şcolii, urmând ca admiterea la liceu şi parcurgerea acestei forme de învăţământ să fie opţională. Alternativa pentru cei ce nu pot, din motive financiare sau de altă natură, sau nu vor să urmeze un liceu ar fi şcolile profesionale sau intrarea direct în câmpul muncii, având deja vârsta necesară pentru a putea  lucra legal.   

Ideea a mai fost prezentată în guvernarea Boc, fiind parte din reforma propusă de Daniel Funeriu, odată cu mutarea clasei pregătitoare la şăcoală, dar a fost abandonată la presiunea părinţilor şi cadrelor didactice. Una dintre justificări ar fi faptul că un sfert dintre elevi abandonează şcoala imediat după clasa a VIII-a. Aproape toţi sunt copii pe care părinţii nu îşi permit să îi trimită la liceu.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că această modificare i-ar ajuta pe copiii de la ţară care nu îşi permit să mai continue studiile după clasa a VIII-a. „Copilul termină clasa a VIII-a în zona rurală, lângă părinţi, dar trebuie să meargă la liceu şi familia nu are resurse. Aproape 25% din aceşti copii renunţă şi îi pierzi aproape definitiv. Clasa a IX-a să rămână acolo, în comunitatea lui. Când termină clasa a IX-a, copilul are vârsta potrivită să semneze un contract de ucenicie, reuşeşte să meargă într-un sistem dual cu sens”.

Potrivit studiilor, un abandon de 25% înseamnă că, anual, 50.000 de copiii rămân cu doar opt clase şi au şanse mici să îşi găsească o slujbă, cu o calificare. Nici cu nouă clase de gimnaziu nu ar avea prea mult succes pe piaţa muncii, însă, imediat cum ar împlini 16 ani ar putea să caute un post de ucenic. Potrivit codului muncii, ucenicia se plăteşte, parţial din banii statului, iar în perioada contractului cuprins între unul şi trei ani, tânărul învaţă o meserie care îl poate ajuta mai departe să găsească un loc de muncă pe termen lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here