Ministrul de Interne: „Sunt cele mai dure măsuri pe care le-a avut România în ultimii 30 de ani”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi secretarii de stat Raed Arafat şi Bogdan Despescu vor susţine duminică seara o declaraţie de presă, la sediul MAI, începând cu ora 21.00.

”Vă prezentăm principalele activități desfășurate de structurile MAI și noi măsuri necesare creșterii gradului de protecție.

Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii 30 de ani.

Vă asigur că măsurile dispuse se vor ridica sau relaxa când vom fi convinși că s-a diminuat răspândirea virusului, doar dacă reducem la minimum interacțiunea între persoane.

Sunt câteva domenii la care am intervenit, unele noi pe care le-am abordat, și unele zone îmbunătățite.

Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care pot să își rezolve și probleme de natură medicală (tratamente oncologice planificate, dializă), deplasare care se poate face cu mijloace de transport proprii, ale familie, toate făcându-se în intervalul orar normal, pe întraga perioadă a zilei.

Am permis deplasarea în afara locuinței a persoanelor peste 65 de ani și în intervalul orar 20.00-21.00 pentru a asigura nevoile animalelor domestice sau de companie. Pentru ieșirile în acest scop nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere.

Tot pentru cei peste 65 de ani am clarificat condițiile în care pot fi sprijiniți de operatorii economici care desfășoară activități comerciale aprobate, astfel încât în intervalul 11-13 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în aceste spații.

Am abordat pe cei care nu respectă condițiile de carantinare și izolare: am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină, cu condiția în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile.

Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină din momentul depistării, suportând și ei toate cheltuielile aferente carantinării”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here