Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susținut, duminică, o declarație de presă, la sediul MAI, având ca temă evenimentele de la manifestațiile din data de 10 august. Carmen Dan a spus că numărul persoanelor violente a fost de mai multe sute, chiar o mie, în special membri ai galeriilor de fotbal. Ministrul susține că Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe, dar doar 5 cazuri de abuzuri ale jandarmilor contra persoanelor pașnice.

De asemenea, ministrul de Interne a declarat că protestatarii pașnici ar fi trebuit să se delimiteze de cei violenți, iar jandarmii n-ar mai fi fost nevoiți să intervină în forță.

În urma violenţelor de la mitingul din 10 august au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care trei cu autor necunoscut. Sunt cercetate 20 persoane, dintre care trei au fost arestate şi două sunt sub control judiciar.

„Până acum, Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violenţe. Ele se află acum în proces de identificare. A fost începută o verificare internă şi au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Aceste cercetări vor continua şi vom transmite Parchetului toate datele obţinute. Nu a existat un organizator care să-şi asume responsabilitatea legală. Legea reglementează şi adunările publice spontane, dar nu am fost într-o astfel de situaţie. Acest protest a fost anunţat în spaţiul public şi în mass-media. Acest raport are 90 de file şi e clasificat secret de serviciu. Natura clasificată este dată de faptul că informaţii date vizează date solicitate unor instituţii”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul a precizat că cel care a condus misiunea a fost maiorul Laurenţiu Cazan, care a avut la dispoziţie efective de jandarmi şi din Craiova, Bacău, Constanţa sau Ploieşti.

Comments

comments