Vicepreședintele ALDE, ministrul Andrei Gerea, susține că demersul parlamentarilor PNL-PDL care au intrat în grevă japoneză este unul demagogic și că subiectul votului prin corespondență este manipulat de către “protestatari”.

“PNL-PDL a început un demers care arată că pentru acest partid nu sunt importante activitatea legislativă și drepturile cetățenilor din România și din străinătate, ci campania electorală. Această grevă parlamentară este un joc populist, fără substanță.

Cei de la PNL-PDL susțin că sunt nemulțumiți că legea votului prin corespondență este tergiversată. Adevărul este că blocajul a fost generat tocmai de retragerea președintelui comisiei de cod electoral, care face parte din partidul lor. În al doilea rând, cei de la PNL-PDL nu au venit cu o variantă concretă de proiect de lege. Ca atare, ne întrebăm ce se tergiversează? În mod manipulator, susțin că se încearcă blocarea dreptului de a alege pentru românii din diaspora. Nu sunt interesați cum ar putea fi pus în practică, la modul realist, acest vot prin corespondență. Nici de principii precum respectarea Constituției, securitatea și secretul votului sau evitarea deturnării votului sau a unor inechități în drepturi între cetățenii din diaspora și cei din țară. Cetățenii români trebuie să fie cu toții egali în drepturi și să aibă posibilitatea să își exprima acest drept la vot. Acestea sunt principii profunde ale liberalismului, susținute de ALDE.

În acest sens, consider că o atitudine responsabilă este așteptarea unei propuneri din partea Autorității Electorale Permanente, care ulterior să fie dezbătută și, acolo unde este cazul, prin conses al clasei politice și al specialiștilor de la AEP, proiectul să fie completat de propunerile venite din partea partenerilor din mediul social. Altfel, riscăm să avem, doar de dragul de a avea, o lege a votului prin corespondență care să producă mai multe blocaje decât actuala lege electorală.

Este deci evident că ceea ce face PNL-PDL în acest moment este punerea în practică a unei tactici tradiționale a PDL, prin utilizarea în exces a unei manipulări crase. Tot așa cum, de exemplu, deși a existat un consens în comisie, cei de la PNL-PDL s-au abținut, adică au votat practic împotriva legii irigațiilor, după ce luni de zile au deplâns soarta fermierilor din România. Le transmit protestatarilor de ocazie că greva de tip japonez se manifestă doar prin avertizare (de exemplu prin banderole albe), dar munca nu este oprită, astfel încât această transformare în chiul în masă, dar cu prezența pe hârtie, pentru a lua indemnizația întreagă, nu respectă votul primit de la cei pe care îi reprezintă în Parlament.

Aceasta este adevărata față a PNL-PDL – lipsită de consistență, iresponsabilă și demagogică- care nu poate fi mascată de zgomotul de fond și de bandajarea brațelor în Parlamentul României”, a declarat Andrei Gerea, vicepreședinte ALDE.
 
Departamentul de comunicare al  ALDE Arges

Comments

comments