Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pregătesc o lege potrivit căreia cei care nu vor accepta imunizarea vor fi pedepsiţi.  Măsurile atât de radicale vin ca urmare a faptului că rata vaccinării a scăzut sub limita de pericol, din cauză că tot mai mulţi români refuză să-şi vaccineze copiii.
 
Dacă în urmă cu zece ani acoperirea vaccinală în România era de 95%, în martie, aceasta a ajuns în unele judeţe la 68%. De curând, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atras atenţia că riscul de reapariţie a bolilor grave, precum poliomielita, este foarte mare. Mai mult, reducerea vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a dus, în ultimii ani, la două epidemii de rujeolă şi una de rubeolă, în România, potrivit Centrului Naţional de Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile. Ţinând cont de toate aceste pericole, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat ieri că se pregăteşte o lege a vaccinării.

„Avem o primă variantă a legii vaccinării, lucrăm la acest document, care va reglementa situaţia imunizărilor în România. Am luat această decizie, întrucât există o campanie foarte agresivă antivaccinare, a scăzut mult numărul doritorilor şi a crescut opoziţia părinţilor”, a precizat Bănicioiu. Ministrul a mai spus că, pentru elaborarea acestei legi, specialiştii se vor inspira din legislaţia în vigoare din Franţa, Germania şi Polonia, ceea ce înseamnă că pedepsele vor putea ajunge de la amenzi până la închisoare. OMS recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola şi rubeola şi prevenirea reapariţiei unor boli înlăturate. Totuşi, România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.

Surse din Ministerul Sănătății au precizat că în draftul proiectului de lege s-au analizat atât modelul francez, în care sancțiunea părinților care refuză vaccinarea copiilor este cu amendă sau închisoare, cât și modelele din Ungaria, Slovacia, Cehia, însă legea românească nu va fi o copie a acestora.
În Slovacia, amenda pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor este de până la 200 de euro, iar copiiilor nevaccinați le este refuzat accesul în grădinițele de stat. În Cehia, amenda ajunge până la 280 de euro, iar în Ungaria, amenda merge până la 15.000 de dolari.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI