Ministerul Mediului pregătește SUMAL 3.0! Va folosi AI, sisteme Cloud, drone și imagini satelitare

„La patru ani de la implementarea SUMAL 2.0, România a făcut progrese semnificative în combaterea tăierilor ilegale și în asigurarea unei gestionări mai transparente și responsabile a resurselor forestiere. Acest sistem a devenit un instrument esențial în monitorizarea traseului lemnului, oferind autorităților și cetățenilor acces la date în timp real și contribuind la protejarea pădurilor noastre. Cred că miza tuturor celor implicați în domeniu trebuie să fie să ne asigurăm că, de la împădurire și până la produsul final – fie el mobilă sau lemn folosit în construcții, avem două principii de la care nu ne abatem: sustenabilitate și eficiență economică maximă”, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În ciuda provocărilor, datorită mecanismelor digitale avansate de monitorizare și control, SUMAL 2.0 este un instrument tot mai eficient împotriva exploatării ilegale a pădurilor, cu un impact semnificativ asupra gestionării resurselor forestiere din România, înregistrând în 2024, comparativ cu anul 2023, o evoluție semnificativă, astfel:
👉 numărul de utilizatori a crescut cu peste 10% de la 93.900 la 104.367, iar mijloacele de transport autorizate de la 81.109 la 93.529.
👉 producția de cherestea a crescut cu 500 mii mc datorită prelucrării lemnului de conifer
👉 cantitatea de cherestea rămasă în țară a crescut de la 5,5 milioane mc în 2023, la 5,74 milioane mc.
👉 pe piețele externe s-a reactivat cererea de cherestea din #România: exportul a crescut atât în Uniunea Europeană, cât și în afara spațiului comunitar, de la 1,34 milioane mc în 2023, la 1,67 milioane mc în 2024
👉 stocul de lemn de foc a ajuns la 4,54 milioane mc, față de 3,88 milioane mc în 2023. Stocurile pe 2024 se referă nu doar la lemnul accesibil la drum auto (3,35 milioane mc), ci și la cel din depozite (1,19 milioane mc)
👉 numărul de apeluri la 112 a scăzut de la 1.781 în 2023, la 987 în 2024, iar jumătate dintre acestea confirmă vigilența oamenilor
👉 numărul de transporturi ilegale confirmate în urma sesizărilor la 112 a scăzut de la 700 în 2023 la 527 în 2024.
Scăderea aproape la jumătate a numărului de sesizări, în condițiile în care oricine poate anunța un transport suspect de lemne, arată un progres consistent în respectarea legii și în eficiența măsurilor luate de MMAP.

„O veste foarte bună este că avansăm cu pregătirile versiunii SUMAL 3.0, prin care vom elimina rând pe rând orice vulnerabilitate: folosim cele mai noi tehnologii bazate pe Inteligența Artificială și sisteme Cloud, drone, imagini satelitare de înaltă rezoluție, senzori LiDAR, care ne permit să supraveghem în timp real tot ce mișcă în pădurile noastre. Scopul nostru rămâne același: să asigurăm o gestionare sustenabilă a pădurilor și să lăsăm generațiilor viitoare un mediu natural sănătos și prosper”, a mai precizat demnitarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.