Specialiştii din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului vor face, marţi, măsurători pentru stabilirea nivelului de radiaţii din zona Pieţei Victoriei, anunţă Ministerul Mediului.

Măsurile vin după ce Gazeta Sporturilor a prezentat, marţi dimineaţă, un raport din 2016 ţinut secret conform căruia la Muzeul Naţional de Geologie, situat în apropierea Pieţei Victoriei, sunt radiaţii de 20 şi chiar de 100 de ori mai mari decât în zona interzisă de la Cernobîl, jurnaliştii precizând că angajaţii muzeului au probleme grave de sănătate din această cauză.

În raport se arată că la Muzeul Naţional de Geologie, situat în apropierea Pieţei Victoriei, sunt radiaţii de 20 şi chiar de 100 de ori mai mari decât în zona interzisă de la Cernobîl, a scris Gazeta Sporturilor.

Potrivit Gazetei Sporturilor, în 22 aprilie 2016, la Muzeul Naţional de Geologie, în două zone distincte, au fosr descoperite radiaţii între de 20 de ori şi de 100 de ori mai mari decât în zona interzisă de la Cernobîl, iar în 12 mai a fost redactat şi un raport în care sunt menţionate aceste date şi sunt incluse şi propuneri de măsuri.

„€Zona de depozitare a eşantioanelor fosile (fragmente mamut) din curtea muzeului reprezintă o zonă vulnerabilă şi susceptibilă la perturbări semnificative ale fondului natural de radiaţii, sursa fiind reprezentată de materialul fosil depozitat în condiţii de insecuritate fizică şi radiologică totală” se arată în document.

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor susţin că muzeul deţine fosilele a doi mamuţi, unul fiind expus la etajul trei al clădirii, iar un altul fiind depozitat sub o prelată, în curte, fără vreo semnalizare cu privire la radioctivitate. Acelaşi raport de de radiometrie mai relevă că „Cea de-a doua zonă identificată ca având risc radiologic semnificativ este pivniţa muzeului, localizată în curtea interioară, folosită ca depozit de minerale ce au conţinuturi semnificative de elemente radioactive”.

În urma acestei situaţii, tot mai mulţi angajaţi se îmbolnăvesc de cancer sau reclamă probleme grave de sănătate.

Comments

comments