Ministerul Mediului a anunţat bugetele pentru acest an alocate programelor Rabla și Casa Verde Fotovoltaice. Sume record!

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat ce bugete au fost alocate în acest an pentru programele Rabla şi Casa Verde Fotovoltaice.

Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, programul Rabla va fi demarat oficial în primăvara acestui an cu un buget record de 1 miliard de lei.

Prima a rămas ca cea de anul trecut, respectiv 7.000 lei  şi 10,000 lei dacă avem două rable pe care urmează să le casăm. Încercăm să mutăm încet-încet bugetul de la rabla clasic către rabla plus. Cu alte cuvinte, vom finanța din ce în ce mai puține mașini cu combustie internă pe benzină sau diesel și din ce în ce mai multe autoturisme electrice, mai prietenoase cu mediul„, a declarat ministrul Mediului.

De asemenea, şi programul Casa Verde Fotovoltaice vine cu un buget record.

Propunem 2 miliarde de lei. Este de departe cel mai mare buget pe care AFM-ul și-a propus să îl cheltuie pentru panouri fotovoltaice pe casele românilor. Vom păstra finanțarea de anul trecut, pentru că între timp, deși au mai scăzut prețurile la panouri, au mai crescut cele cu manopera. Discutăm despre o primă de 20.000 lei pentru fiecare trei kilowați de putere instalată suficient, spunem noi, pentru o locuință medie.

Acest program nu înseamnă numai un aer mai curat pentru fiecare dintre noi, dar înseamnă, înainte de toate, costuri mai mici cu energia electrică, cu utilitățile„, a mai spun ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Antena 3 CNN.

În ceea ce privește programul Rabla pentru sobe, s-a alocat un buget total 500 de milioane de lei. În cadrul acestui program românii primesc o primă în valoare de 10.000 de lei în anumite condiţii.

Discutăm despre combustibil solid în continuare, fie că vorbim de lemn, fie că vorbim de peleți sau brichete. Însă tehnologiile noi permit randamente care pot să depășească 80% față de 20% și gradul de poluare să scadă. Dar din nou discutăm de o economie de bani, pentru că una e să arzi trei căruțe cu lemn și alta este să arzi o singură căruță în anotimpul rece„, a mai spus ministrul Mediului la Antena 3 CNN. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.