Ministerul Finanțelor a publicat ordonanța cu măsurile ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023

Ministerul Finanțelor a publicat în această săptămână așa-numita „ordonanță trenuleț”, care cuprinde principalele măsuri fiscal-bugetare ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie, 2023.

Actul normativ prevede, între altele, creșteri de salarii pentru bugetari, ajutoare și majorări pentru pensionari, inclusiv cei militari.

Documentul elaborat de Ministerul Finanțelor prevede majorarea salariilor din sectorul bugetar cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși, însă, grila de salarizare.

În schimb, salariile demnitarilor se mențin la nivelul de la finalul acestui an.

Potrivit proiectului, valoarea punctului de pensie se majorează cu 12,5 procente, de la 1586 la 1785 de lei. De asemenea, pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 lei vor beneficia de ajutoare acordate în două tranșe: în lunile ianuarie și octombrie. Cei cu pensii de până în 2.000 lei vor primi și un ajutor suplimentar pentru plata facturilor la energie, în valoare de 1.400 lei, acordat tot în două etape.

Și pensiile militarilor vor crește de la începutul anului viitor, însă diferențiat, în timp ce pensiile speciale pentru aleșii locali se suspendă până în 2024.

Alte măsuri cuprinse în proiectul de ordonanță se referă la acordarea unei indemnizații compensatorii pentru persoanele cu handicap, majorarea salariului minim la 3.000 de lei, din care 200 sunt scutiți de impozit, creșterea la 4.000 de lei a salariului în domeniul construcțiilor, dar și înghețarea punctului de amendă la 145 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here