Ministerul de Finanţe vrea să obţină tratamentul ani-cancer dezvoltat de Cuba contra datoriei istorice faţă de România. Tratament anti-cancer din Cuba, contra datoriei istorice! Potriviti unui document oficial al Ministerului Finanţelor, Eugen Teodorovici, a propus oficial Cubei compensarea datoriei pe care aceasta o are către România cu tratamentului anti-cancer pe care aceasta îl dezvoltă.
Pe 2 decembrie 2018, ministrul Eugen Teodorovici şi ministrul Sănătăţii Sorina Pintea au efectuat o vizită surpriză în Cuba. Ministrul Teodorovici a precizat că scopul acesteia a fost de a discuta problema datoriei Cubei faţă de România şi de a identifica proiecte comune de cooperare în domeniul economic şi al sănătăţii”.
Ministrul Finanţelor a propus, astfel, „să fie valorificate unele facilităţi medicale şi de cercetare din ţara noastră prin realizarea unor proiecte comune în domeniul oncologiei, diabetologiei şi famaceutic, care să permită României să realizeze venituri compensatorii faţă de datoria Cubei şi să găsească soluţii pentru tratamentele contra cancerului” potrivit documentului.
Partea medicală a fost explicată, la ecel moment, de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. „Sunt mai mute medicamente care sunt în cercetare şi care vor intra în studii clinice inclusiv în SUA. Este vorba de medicamente oncologice pentru cancerul pancreatic şi glinom, medicamente care au statut de medicamente orfane în SUA şi care se utilizează în acest moment. Avem două vaccinuri contra cancerului pulmonar care sunt devoltate de către Centrul de Imunologie Moleculară din Havana. Apoi există un produs pentru tumori ale pielii, înregistrat în Cuba din 2016, injectabil, care a fost folosit cu foarte mult succes acolo. Apoi există un medicament care ar putea evita amputările de labe ale piciorului pentru pacienţii cu complicaţia diabetului. E în uz din 2007, folosit cu foarte mare succes. Sunt lucruri foarte concrete pentru care am mers”.
În acest sens s-a agreat constituirea unui grup de lucru, la nivel tehnic, care va analiza posibilităţile de cooperare în domeniul medical şi farmaceutic. „În condiţiile în care partea cubaneză va fi de acord cu propunerea de cooperare în domeniul medical şi alte domenii identificate de ambele părţi, va fi necesar să se identifice o soluţie din punct de vedere juridic, astfel încât operaţiunea respectivă să fie luată în considerare ca o compensare a datoriei Republicii Cuba faţă de România, cu respectarea legislaţiei în vigoare din România privind reglementarea drepturilor valutare provenite din activitatea de comerţ exterior şi cooperare economică internaţională desfăşurată înainte de 31 decembrie 1989 şi din conturile de cliring şi barter. În acest sens, este necesară clarificarea poziţiei autorităţilor cubaneze” susţine Ministerul Finanţelor.
Cuba avea, la finalul anului trecut, o datorie neplătită către România de 1.522.725.577,78 ruble transferabile, în contul exporturilor derulate de ţara noastră înainte de 31 decembrie 1989. Aceasta a crescut faţă de anul 2017, când se situa la 1.488.797.459,06 ruble transferabile. Cu toate acestea, Cuba a refuzat dintotdeauna plata acestei datorii, considerând-o ştearsă din momentul în care rublele transferabile nu au mai existat. „Politica actuală a guvernului cubanez este de ştergere în totalitate a datoriilor exprimate în ruble transferabile, având în vedere că această monedă nu mai există” arată documentul Guvernului.