Mii de PET-uri aduse de viituri au ajuns în lacurile de acumulare. Angajaţii ABAAV au muncit zile întregi să le adune

0
89

Mii de PET-uri aduse de viituri au ajuns în lacurile de acumulare. Angajaţii ABAAV au muncit zile întregi să le adune. Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea a finalizat acțiunile de igienizare a lacurilor de acumulare în care au ajuns deșeurile transportate de viituri.

Din lacul de acumulare Pitești, cel mai afectat de acest fenomen, au fost colectați 35 de metri cubi de pet-uri, iar din lacul de aumulare Budeasa 10 metri cubi. Igienizarea a fost realizată de către personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Argeș, care a adunat din barcă fiecare pet de pe suprafața apei. În unele zile acțiunea a fost îngreunată și de condițiile meteo nefavorabile.

Acest fenomen nu va putea fi stopat până când nu va dispărea practica depozitării gunoiului în locurile neamenajate. Pentru deșeurile abandonate pe malurile apelor curgătoare, apa devine un mijloc de transport care duce la poluarea altor zone.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, autorităţile publice locale sunt direct responsabile de gestionarea regimului deşeurilor, în arealul pe care îl administrează. Astfel, obligaţiile consiliilor locale şi ale primarilor sunt menţionate în Ordonanţa nr. 21/ 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cu modificările şi completările ulterioare prevăzute în Legea nr. 515/ 2002:
„Articolul 8. Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum şi primarii au obligaţia să asigure, în condiţiile legii:
(…) c) prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni;
j) organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor;
k) curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.” spune directorul ABAAV, Bogdan Florian GORUNESCU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here