Ministerul Finanţelor Publice a atras în data de 10.10.2017 de pe pietele financiare internationale suma de 1 miliard de euro prin redeschiderea emisiunii lansată în aprilie 2017, cu maturitatea initială de 10 ani, cupon 2,375%. Cu această nouă redeschidere, volumul cumulat pe această serie a atins un nivel de 2 miliarde euro, crescând astfel lichiditatea pe piata secundară.

”€Nivelul cererii si randamentul obtinut în urma emisiunii de euroobligatiuni realizate ieri confirmă încă o dată încrederea mediilor investitionale în economia românească si în perspectiva acesteia. De asemenea, agentiile de rating au confirmat în acest an rating-ul suveran la categoria recomandată pentru investitii cu perspectivă stabilă, în conditiile cresterii economice sustinute si a nivelului redus al datoriei publice comparativ cu alte tări cu rating similar” a declarat Ionut Misa, ministrul finantelor publice.

Tranzactia s-a realizat la cel mai scăzut cost pentru această maturitate fiind obtinut un randament de 2,114% fata de nivelul de 2,411% înregistrat la lansarea initială din luna aprilie. Aceasta reducere se datorează diminuării marjei aferente riscului de credit al României la cel mai scăzut nivel pentru o astfel de maturitate, respectiv la 128 de puncte de bază peste cotatiile nivelului de referintă mid swap, fată de nivelul de 170 de puncte de baza obtinut în luna aprilie.

Emisiunea s-a bucurat de interes ridicat din partea investitorilor, cererea a cumulat rapid peste 2 miliarde euro în primele 3 ore si jumătate de la lansare, oferta totală provenind de la 140 de investitori din diverse regiuni. Emisiunea a fost subscrisă de peste două ori, iar baza investitională a tranzactiei a avut o granularitate ridicată atât din punct de vedere geografic, cât si din punct de vedere al tipurilor de investitori.

Tranzactia a încheiat planul de finantare externă aferent anului 2017. Emisiunea se încadrează în obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitătii medii a portofoliului de datorie guvernamentală si consolidarea rezervei valutare a statului. Băncile care au realizat intermedierea emisiunii au fost Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Societe Generale si ING Bank NV.

Distributia geografică a fost următoarea: Romania (18%), UK (17%), Centrul si Estul Europei (17%), Germania/Austria (14%), Franta/Benelux (10%), Italia (6%), Elvetia (5%), SUA (4%), Scandinavia (3%) si alte tări (6%). În privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (63%), fiind urmati de bănci comerciale si bănci private (24%), fonduri de pensii si societăti de asigurare (9%) si bănci centrale si institutii oficiale (4%).

Comments

comments