Medicul stomatolog Eny Pavel: Viaţa intrauterină, determinantă pentru o dantură perfectă

Bolile de dinţi ale adulţilor cu întreaga lor influenţă asupra fizicului şi psihicului îsi au originea în primii ani de viaţă. Defectele smalţului şi fragilitatea anormală a dentiţiei de lapte sunt deseori consecinţa greşelilor făptuite de mamă în perioada sarcinii, când se mineralizează aceşti dinţi. Se ştie că gravida are nevoie de o alimentaţie bogată în lapte, legume, zarzavaturi crude şi fructe, precum şi de vitaminele prescrise de medicul care îi urmăreşte sarcina. Rahitismul sau distrofia produc numai defecte limitate ale smalţului sub forma unor benzi cenuşii evidente.

Antibioticele administrate în primii ani de viaţă îngălbenesc dantura

Copiii care au primit multe antibiotice în primii doi ani de viaţă pot avea dinţii galbeni. Se crede că aceşti dinţi ar fi mai fragili decât normal. Erupţia dinţilor de lapte întârzie mai mult sub influenţa unor particularităţi familiale. Este normal ca apariţia acestor dinţi să înceapă între 5 şi 9 luni. Întârzierea peste un an dă de gândit şi impune un examen medical amănunţit, pentru că poate fi pusă în legătură cu rahitismul sau cu alte boli.

Şi dinţii de lapte trebuie trataţi
Este o greşeală să considerăm că stricarea unui dinte de lapte nu trebuie luată prea în serios pentru că dintele tot se schimbă. În realitate, caria dintelui temporar se repercutează întotdeauna asupra dintelui definitiv. Deci, carierea dinţilor de lapte trebuie prevenită pe cat posibil şi tratată cu toată grija, dacă s-a produs. La copii, printre cauzele favorizante principale ale cariilor dentare se numără: alimentaţia dezechilibrată, în special prin exces de făinoase şi dulciuri, neglijarea rahitismului şi a altor boli cornice, igiena defectuoasă a gurii, toate acestea duc la formarea cariilor prin fermentarea de alimente depozitate între dinţi.

Dulciurile, numai la mesele principale
Pentru a păzi copilul de caria dentară, zaharul, bomboanele, ciocolata, jeleurile şi pastele făinoase vor fi consumate numai la mesele principale, gustările inter-alimentare vor fi desfiinţate sau alcătuite numai din lapte şi fructe, copilul va fi deprins de la vârsta cea mai fragedă să se spele regulat pe dinţi şi să folosească corect periuţa. Periajul se execută de cel puţin 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara; periajul de seară fiind cel mai important. Copilul va fi controlat de medicul stomatolog la fiecare 3-6 luni, perioada cuprinsă între 5 şi 18 ani este în întregime importantă pentru că în tot acest timp cariile dentare sunt foarte frecvente.

Prima vizită la medicul stomatolog se face când încă dinţii sunt sănătoşi
Prima vizită la stomatolog ar trebui să aibă loc atunci când copilul încă nu are nevoie de aşa ceva. Vremea dentistului vine când dinţii sunt încă sănătoşi, cel mai bine între a doua şi a treia aniversare. În orice caz, părinţii au nevoie de înţelegerea stomatologului. Este recomandabil ca încă de la prima programare, părinţii să anunţe că micuţul pacient vine pentru prima dată la stomatolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.