Lipsa calciului afectează maxilarele şi structura dinţilor, mai ales în perioada de creştere, de aceea o bună calcifiere duce la o rezistenţă mai mare în faţa cariilor. În etapele de creştere a organismului, alimentaţia copilului trebuie să fie bogată şi diversă. Laptele şi zarzavaturile verzi trebuie să fie prezente în cantitate mare, ele fiind surse foarte eficiente de calciu, atât de necesare unor dinţi sănătoşi.

Zâmbetul copilului trebuie protejat încă din primii ani de viaţă

Zâmbetul copilului trebuie protejat încă din primii ani de viaţă astfel: folosiţi o pastă de dinţi cu fluor; folosiţi o periuţa de dinţi cu perii moi, potrivită vârstei copilului; duceţi copilul cu regularitate la medicul stomatolog; limitaţi numărul de gustări dintre mese. Igiena buco-dentară se cere începută şi practicată încă de la cea mai fragedă vârstă, aceea de doi ani fiind considerată a fi cea mai indicată.

Mirosul neplăcut al gurii dispare cu ajutorul plantelor

Mirosul gurii nu este neplăcut numai pentru cel afectat, ci şi pentru cei din jur. El poate avea cauze diverse: dinţi stricaţi, care trebuie trataţi, sau abcese în cavitatea bucală. Pentru o gură plăcut mirositoare, zeama de lămâie, amestecată cu apa este recomandată pentru clătirea gurii. Ea este un dezinfectant important, întărind gingiile şi în acelaşi timp albind dinţii. Şi mestecarea seminţelor de mărar poate îndepărta mirosul greu. În cazul abceselor din cavitatea bucală se poate face gargară cu ceai călduţ de drăgaică. În ceea ce priveşte ceaiul de pelin, acesta este un mijloc excelent de a combate limba foarte încărcată: la o ceaşcă de apă se iau doar una-două linguriţe de pelin.

De ce e important să curăţim limba?

Bacteriile depozitate pe limbă reprezintă una dintre sursele principale ale respiraţiei urât mirositoare. Curăţarea limbii timp de zece secunde, dimineaţa şi seara, se face prin mişcări din spate spre vârf. Există periuţe de dinţi prevăzute cu inserţie specială pe spatele capului periuţei, care ajută la curăţarea limbii şi, în acelaşi timp, curăţă partea interioară a obrajilor.

Tratamente la îndemâna oricui

Dacă gingiile vă sângerează când vă spălaţi pe dinţi, folosiţi o infuzie de genţiană, în care turnaţi câteva picături de zeamă de lămâie, având grijă să nu atingeţi dinţii; dacă vă doare o măsea şi nu puteţi ajunge urgent la medic, zdrobiţi cât mai mărunt posibil o legătură de pătrunjel, adăugaţi puţină sare, frământaţi amestecul şi aplicaţi-l peste măseaua dureroasă; un suc de portocale favorizează vindecarea gingiilor; pentru dinţi mai albi, o dată pe săptămână, frecaţi-vă dinţii cu bicarbonat de sodiu, frunze de salvie sau suc de lămâie.

Afecţiunile bucale le tratezi cu muşeţel

Muşeţelul se poate folosi în următoarele afecţiuni: abcese dentare, afecţiuni bucale, afecţiuni dentare, dar şi astm bronşic, balonări, boli de ficat, bronşite, dureri de urechi, vaginite etc.
Mod de pregătire: 50 de flori mărunţite se vor pune în 250 ml ulei de floarea-soarelui. Se vor ţine apoi timp de 3 ore pe baie de apă, apoi se vor strecura. În cazul în care se doreşte a se face o cremă, se va adaugă în acest ulei şi ceară de albine, aproximativ 50 g. Se pune din nou pe baie de apă, care se va lua de pe foc, se mestecă în permanenţă pentru că amestecul are tendinţa de stratificare. Uleiul se poate folosi şi intern, luat câte o linguriţă dimineaţa pe nemâncate, în afecţiuni gastrice.

Hreanul – bun în tratarea unor boli stomatologice

Parodontoza: Se mestecă îndelung hrean crud, dat prin răzătoare (eventual amestecat cu morcov ras, pentru atenuarea iuţelii). La nivelul gingiilor, hreanul are efect de stimulare puternică a circulaţiei şi a proceselor trofice.
Stomatită: 3-4 linguriţe de tinctură de hrean se dizolvă în jumătate pahar de apă. Se fac clătiri îndelung cu această soluţie.

Învaţă să tratezi înţepăturile gingiilor

Aţi mâncat peşte, v-aţi înţepat în gingie cu un os şi nu mai ştiţi ce să faceţi? Aţi muşcat dintr-o coajă de pâine şi v-aţi zgâriat atât de rău, încât sângerează? Aceste mici leziuni neînsemnate sunt capabile, datorită unei bogate vascularizări a regiunii, să producă o inflamare a gingiilor. Aceasta, ca şi cea a ganglionilor afectaţi, va trece destul de repede. Pentru a grăbi acest proces este important să păstraţi o igienă bucală extrem de bună şi să vă clătiţi gura cu infuzie de muşetel şi cu ape de gură dezinfectante.

Recomandări pentru purtătorii de proteze

Îngrijiţi-vă zilnic proteza dentară prin spălare cu periuţa de dinţi cu perii medii. Îngrijirea profesională a protezei dentare se face cu tablete care curăţă acolo unde periajul nu poate ajunge. Utilizate zilnic, previn apariţia petelor, a tartrului şi a iritaţiei induse de placa bacteriană. Distrug 99% dintre bacteriile responsabile de halenă. Igiena dentară joacă un rol important preventiv la purtătorii de proteze împotriva stomatitei.

După o răceală sau gripă, schimbaţi periuţa de dinţi!

Schimbă-ţi periuţa de dinţi la mai puţin de o lună sau imediat după o răceală sau gripă ori altă boală! Germenii care pot trăi într-o periuţă de dinţi pentru o zi te pot îmbolnăvi la loc. Foloseşte două periuţe de dinţi alternativ pentru a acorda o mai mare şansă fiecăruia de a se zvânta complet. Periajul cu o periuţă de dinţi infectată poate fi periculos, deoarece ajungi într-o zonă a gurii care poate sângera şi astfel microorganismele se pot întoarce în organism.

Reguli generale de igienă dentară

Spălaţi-vă pe dinţi după fiecare masă; alegeţi periuţele de dinţi cu perii medii şi schimbaţi periuţa de dinţi o dată la 3 luni; pasta de dinţi se schimbă săptămânal (se refoloseşte ulterior) astfel alternând cu 2-3 tipuri de pastă de dinţi; consultaţi o dată la 6 luni medicul stomatolog; folosiţi produse de igienă bucală ce conţin fluor; clătiţi cu putere gura, pentru eliminarea resturilor rămase printre dinţi; fiecare spălat pe dinţi ar trebui să dureze minimum 3 minute.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI