EnyDezvoltarea leziunilor micotice este favorizată de factori ca: vârsta mică (sugari distrofici), boli febrile, tratamente cortizonice, antibiotice. În asemenea situaţii, capacitatea de rezistenţă generală a organismului scade, acţiunea chimică a salivei devine mai acidă, iar pe mucoasa bucală asistăm la o dezvoltare a ciupercilor. Leziunile de candida la nivelul cavităţii bucale privesc limba, faţa internă a obrajilor, faringele, putându-se extinde în continuare, la segmentul tubului digestiv, arborele respirator, uneori în întreg organismul (putând declanşa o adevărată stare de septicemie). Margaritarelul se caracterizează printr-o roşeaţă generalizată a mucoasei cavităţii bucale şi prin pete alburii, mai mult sau mai puţin confluente, care reprezintă adevărate ciuperci. Acestea apar uşor reliefate, cât un bob de linte, circumscrise, iar când se unesc dau naştere la suprafeţe albe ce se întind pe limbă, pe faţa internă a obrajilor, bolta palatină (cerul gurii), amigdalele, realizând aspectul stomatitei candidozice. Cele descrise sunt însoţite de senzaţii de uscăciune, arsură, usturime, jenă la mestecat şi la înghiţit.
Zăbăluţa se caracterizează prin pleznituri ale pielii şi mucoasei bucale la nivelul colţurilor gurii care, netratate, se adâncesc şi se acoperă cu aceleaşi depozite albicioase ca în cazul margaritarelului. Tratamentul instituit la timp şi corect condus are o eficienţă rapidă şi de durată. Măsurile de igienă generală sunt cele care feresc de apariţia îmbolnăvirii.

Tratamentul cu corticoizi, o altă cauză a bolii

La copiii mici sau la adulţii care primesc tratamente cu antibiotice sau corticoizi (cortizon), pe o durată lungă, li se recomandă spălături repetate ale cavităţii bucale cu o soluţie de bicarbonat de sodiu 5% sau badijonări cu suspense de stamicin. Manifestări asemănătoare pot apărea şi la hipovitaminoza B, uneori solitare sau în asociere cu una din formele descrise anterior.

Plantele medicinale, cel mai la îndemână remediu

Sunt indicate plante medicinale cu acţiune antiseptică, antiinflamatoare, cicatrizantă, emolientă, sub formă de infuzie sau decoct, pentru gargară sau spălături locale.
Flori de muşeţel: se face gargară cu infuzie din trei linguri de flori la o cană de apă;
Flori de slavie: se face gargară cu decoct din două linguriţe de frunze la o cană de apă.
Ca tratament medicamentos, se recomandă antifungici cu stamicin şi nistatin.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI