Medicul Octavian Jurma: ”Este exclus ca varianta Omicron să producă un nou val în România în decembrie”

Medicul Octavian Jurma: ”Este exclus ca varianta Omicron să producă un nou val în România în decembrie”. Medicul Octavian Jurma este de părere că varianta Omicron nu va produce un nou val al pandemiei în România în luna decembrie. Numărul cazurilor s-ar putea înmulți în ianuarie și februarie în funcție de măsurile luate de autorități, consideră Jurma.

”Este exclus ca varianta Omicron să poată produce un nou val în România în luna decembrie chiar și în absența acestor măsuri, pentru că dobândirea dominanței Omicron va dura cel puțin 2-3 săptămâni. Deci luna decembrie va fi relativ liniștită în România la ieșirea din valul 4-Delta”, susține Octavian Jurma.

Medicul crede că impactul și extinderea variantei Omicron pot fi diminuate prin vaccinare și prin utilizarea certificatului verde.

”Dacă însă măsurile de prevenție pot amână debutul valului 5-Omicron din ianuarie până în februarie, am putea salva mii de vieți, mai ales dacă acest răstimp va fi folosit pentru vaccinare și adoptarea certificatului verde. Evident, rata de vaccinare depinde fundamental de adoptarea certificatului verde, care devine cea mai importantă măsură absența din România. Nu doar că lipsește, dar au fost repetate asigurările publice că nu va fi introdus pentru biserici și deci nici pentru alte activități cu pretenții simiare de esențialitate. Aici bătălia este pierdută înainte de a începe”, este concluzia lui Jurma.

Primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost confirmate în România la persoane repatriate din Africa de Sud, a anunțat sâmbătă seara Ministerul Sănătății.

Institutul Național de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul „Cantacuzino”, care confirmă prezența noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Potrivit Ministerului Sănătății, este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here