Matematicianul piteștean Ciprian Manolescu, profesor la UCLA, California – Doctor Honoris Causa al UBB Cluj-Napoca

873 views

Profesorului univ. dr. Ciprian Manolescu, de la la University of California, Los Angeles, SUA, îi va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai în cadrul unei ceremonii care va avea loc azi, 11 iulie, de la ora 11:00, în Aula Magna a univeristăţii.

Distincția este acordată în urma propunerii formulate de reprezentanții Facultății de Matematică și Informatică, pentru contribuțiile științifice remarcabile în domeniul Topologiei și Geometriei Diferențiale. Laudatio va fi prezentată de prof. univ. dr. Adrian Petrușel, decanul Facultății de Matematică și Informatică.

Prof. dr. Ciprian Manolescu se află în aceste zile la Cluj-Napoca, în calitate de coordonator al Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO) 2018.

În istoria olimpiadelor internaționale de matematică este singurul din lume – record neegalat până în prezent – care a obţinut de trei ori consecutiv medalia de aur cu punctaj maxim la olimpiada internaţională de matematică: Toronto, Canada (1995), Bombay, India (1996) şi Mar del Plata, Argentina (1997). El este piteşteam de origine, fiind absolvent al Colegiului Naţional I.C. Brătianu, unde, de altfel, a cunoscut adevărata „explozie”. Cu ajutorul îndrumătorului său, profesorul Ştefan Alexe, cel care a pregătit sute şi sute de olimpici internaţionali şi naţionali.

”Faptul de a fi avut aceste succese la olimpiadă m-a impins de la spate, într-un fel, spre a dovedi că pot să mă fac cunoscut și ca cercetător, nu doar ca fost elev olimpic” – declara, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Făclia, prof. dr. Ciprian Manolescu.

În același interviu, cunoscutul matematician român le transmitea olimpicilor participanți la ediția din acest an a IMO că „rezultatele contează mai puțin decât experiența de a te confrunta cu probleme de matematică dificile”. ”Dacă vor alege o carieră în matematică, succesul va fi bazat pe ce vor realiza în cercetare, după facultate. Le urez ca experiența de la olimpiadă să le fie de folos în ceea ce își propun în viitor”.

Comments

comments