Credincioșii îl sărbătoresc în fiecare an, în data de 27 iulie pe Sfântul Mucenic Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Sfântul Pantelimon se serbează pentru a linişti trăsnetele, arsurile şi căderile de grindină. Acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginti” şi este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si creștin următor lui Hristos.

Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale si așezăminte poarta numele sau.

Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat in rugăciuni de către preoții Bisericii la Sfințirea Apei si la Taina Sfântului Maslu, împreuna cu Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae si cu ceilalți sfinți doctori fără de arginti si făcători de minuni. La Mânăstirea Rusicon din Muntele Athos, se afla Capul Sfântului Pantelimon. Moaștele Sfântului Pantelimon sunt prezente si in Catedrala din Constanta, Catedrala Episcopala din Galați, Catedrala Mitropolitana din Iași, Mânăstirea Oașa din Alba Iulia si in mai multe biserici din București : Biserica Sfântul Stelian Lucaci (str. Logofăt Udriste), Biserica Sfantul Dumitru Posta (in spatele Muzeului de Istorie a României), Mânăstirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie (Calea Serban Voda, nr. 123), Biserica Sfantul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).

În această zi se mănâncă porumb şi dovlecei pentru a fi mai viguroşi în timpul iernii

Se zice ca in ziua de Sfântul Pantelimon, cerbul iese din apa si aceasta incepe sa se raceasca, frunza teiului se intoarce pe dos, semn ca vara se duce si lasa in locul ei iarna.  In aceasta zi se mananca porumb si dovlecei pentru a fi mai vigurosi in timpul iernii. De asemenea, în fiecare gospodărie este bine să se consume porumb şi dovlecei fierţi, pentru ca în viaţa credinciosului să nu apără obstacole care să-i tulbure liniştea şi sporul casei. In ziua de Sf. Pantelimon se impart multe fructe, pentru ca poamele sa nu fie viermanoase anul urmator. De asemenea, se mai spune ca oamenii care lucreaza in ziua de Sfântul Pantelimon sunt condamnati sa se imbolnaveasca de ciuma, sa aiba parte de ceasuri negre si pagube in viata de familie.

Se spune, din bătrâni că, Sfântul Pantelimon îi apără pe oameni de necazuri şi de durere

Se spune, din bătrâni că Sfântul îi apără pe oameni de necazuri şi de durere. De ziua lui, Sfântul Pantelimon merge însă din casă-n casă şi-l pedepseşte pe acela pe care-l găseşte lucrând. Dacă gospodina toarce în acestă zi, Sfântul o pedepseşte şi-i moare vaca. În mediul rural, moartea unui animal de povară atrage multă pagubă în gospodaria respectivă. În schimb, dacă oamenii respectă sărbătoarea şi nu lucrează, în această zi, în zona geografică respectivă nu va cădea grindina.

Comments

comments