MApN va construi în Rusia un cimitir al soldaţilor români căzuţi în Al Doilea Război Mondial. În luptele de la Stalingrad, Cotul Donului și în Stepa Calmucă au murit 22.677 de militari

Guvernul a adoptat, o Hotărâre prin care se alocă suma de 689.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 2015, către bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Această sumă este alocată în scopul finanțării proiectului „Cimitirul Militarilor Români din Complexul Comemorativ Rossoșka, regiunea Volgograd – fostă Stalingrad, Federația Rusă”.

Finanțarea lucrărilor se va face de către MApN prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și potrivit tratatelor internaționale la care România este parte.

Necesitatea înființării acestei necropole este determinată de faptul că România este singurul stat participant la Campania din Est care nu a reamenajat încă un cimitir de război pentru militarii români căzuți în luptă la Stalingrad, Cotul Donului și în Stepa Calmucă.

Conform bazei de date a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, în Federația Rusă în Al Doilea Război Mondial, au murit 22.677 militari români, dintre care 6.525 în campanie și 16.152 în prizonierat, iar osemintele acestora se află în 418 locuri de înhumare.

Realizarea primului cimitir al militarilor români pe teritoriul Federației Ruse apare ca o prioritate și din faptul că aprobările obținute de la partea rusă își vor pierde valabilitatea în noiembrie 2015 dacă nu vor fi demarate lucrările de amenajare a necropolei de război.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.