MApN a extins restricțiile de zbor în spațiul aerian al României la granița cu Ucraina

Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, joi, extinderea restricțiilor de zbor în spațiul aerian al României, în apropierea graniței cu Ucraina.

„Astfel, începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naționale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 metri”, se spune în comunicatul oficial.

Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.

În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).

„Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m. Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor, pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian. Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu este afectat”, precizează MApN.

Astfel, restricțiile se aplică pentru pentru o înălțime de patru ori mai mare și la o adâncime în teritoriu până la 30 de kilometri, față de vechile restricții de zbor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.