Manualele de Istorie, Geografie şi Biologie pentru clasa a VI-a vor fi publicate în varianta corectă pe platforma manuale.edu.ro

După scandalurile legate de manualele greşite de Istorie şi Geografie pentru clasa a VI-a, şi cel de Biologie s-a dovedit a fi plin de erori.

În aceste condiţii, a anunţat Minsiterul Educaţiei, variantele digitale corectate ale acestora vor fi postate pe platforma manuale.edu.ro, cu celeritate, astfel încât să poată fi utilizate de elevi şi profesori din prima zi de şcoală.

Totodată, va fi realizată şi trimisă în şcoli o erată tipărită.

MEN a precizat că a constituit o Comisie pentru a stabili cine este responsabil de aceste greşelile din varianta tipărită şi a explicat etapele prin care au trecut cele două manuale, de la depunerea proiectelor la avizarea acestora.

„În baza contractului subsecvent semnat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Editura Didactica şi Pedagogică SA, EDP s-a obligat să «realizeze cu profesionalism obligaţiile asumate în conformitate cu standardele de editare şi tipografice în vigoare, specifice manualelor şcolare, respectiv să asigure protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, tehnoredactarea, conceptul grafic, verificarea de formă şi conţinut, realizarea manualelor digitale, inclusiv interactive, reproducerea în format tipărit şi electronic, editarea manualelor, traducerea în limbile minorităţilor naţionale şi livrarea manualelor la sediile Inspectoratelor Şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti»”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii MEN precizează că, potrivit contractului de prestări servicii încheiat de CNEE cu evaluatorii şi în conformitate cu angajamentul individual, evaluatorii îşi asumă responsabilitatea pentru calitatea activităţii desfăşurate. Aceeaşi responsabilitate a fost asumată şi de avizatorul ştiinţific.

„Pentru evitarea unor astfel de situaţii regretabile, procedura de realizare a manualelor şcolare va fi revizuită şi îmbunătăţită, inclusiv prin introducerea unei etape suplimentare de verificare a variantelor finale ale manualelor şcolare, la nivelul inspectoratelor şcolare, prin inspectorii de specialitate”, arată MEN.

De asemenea, reprezentanţii MEN susţin că instituţia a făcut toate demersurile şi a respectat toate procedurile aplicabile pentru a asigura manuale şcolare la începutul anului şcolar 2018-2019.

MEN precizează că, în ceea ce priveşte depunerea, evaluarea şi avizarea proiectelor de manuale şcolare au fost parcurse mai multe etape. Astfel, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a coordonat procesul de evaluare a calităţii ştiinţifice şi didactice a proiectelor de manuale şcolare pentru clasele I-VI (Apelul 1), organizat în conformitate cu ordinul de ministru nr. 5.645/12.12.2017 privind aprobarea Metodologiei de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2018-2019, în perioada 6 martie – 11 mai.

Autorii/coautorii sau delegaţii acestora au depus la Registratura MEN 144 de proiecte de manuale şcolare, dintre care două pentru disciplina Biologie (clasa a VI-a), în perioada 6-19 martie. În urma evaluării calităţii ştiinţifice, cele două proiecte de manuale de Biologie au primit 86,92 puncte, respectiv 85,25 puncte, fiind declarate admise.

„Cu privire la procedura de selecţie a evaluatorilor cooptaţi şi a specialiştilor externi, menţionăm că aceştia: au titlul ştiinţific de doctor în domeniul disciplinei sau în domenii conexe celui pentru care aplică; au gradul didactic I în domeniul disciplinei/modulului de pregătire; au absolvit cursuri/module care vizează problematica specifică activităţilor de evaluare a proiectelor de manuale şcolare/de abilitare curriculară/de evaluare de proces”, mai precizează reprezentanţii MEN.

Conform aceleiaşi surse, cele două proiecte de manuale declarate admise au fost supuse avizării ştiinţifice de către un specialist extern, cadru didactic din învăţământul superior, specialist în Biologie. De asemenea, între 29 iunie şi 6 iulie, cele două proiecte de manuale de Biologie au fost postate pe site-ul manuale.edu.ro, unde profesorii au putut consulta şi alege una dintre cele două variante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.