Zidul uneia dintre cele mai vechi mânăstiri din Argeş, dar şi din ţară, Nămăieşti, este în pericol să se surpe. Din cauza intemperiilor, pământul a început să se ducă la vale, afectând astfel structura lăcaşului de cult. Lipsa de interes a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului faţă de această situaţie critică, întărită de neputinţa autorităţilor judeţului, a făcut ca măicuţele de acolo să nu mai găsească nicio soluţie, trăind cu frica în sân că oricând mânăstirea lor ar putea să se prăbuşească.

Nămăieşti, cea mai veche mânăstire de maici din Ţara Românească

Mânăstirea Nămăieşti este situată la o altitudine de 800 m. Prima atestare scrisă a lăcaşului este din 1386, şi o întâlnim într-un document prin care Mircea cel Bătrân dăruia satului din vale această mânăstire de măicuţe. Din nefericire, istoria nu a consemnat prea multe date despre biserica săpată în stâncă, începuturile sale identificându-se cu descoperirea icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, care datează din vremea lui Negru Vodă. După unii istorici, acest lăcaş ar fi fost o catacombă creştină de pe timpul romanilor, după alţii – un templu închinat zeului Zamolxes. Acum, după sute de ani, istoria unică a mânăstirii ridicată în piatră pare să nu mai intereseze pe nimeni, nici pe mai-marii Bisericii, nici pe autorităţile judeţene.
Primarul comunei Valea Mare Pravăţ, de care aparţine satul Nămăieşti, Ion Boncoi, promite că va aloca ceva bani din bugetul local, însă nu atât de mulţi cât ar trebui pentru a consolida zidul ce stă să se prăbuşească. „Deocamdată nu am avut bani să le dăm şi măicuţelor, o să propun la următoarea şedinţă a Consiliului Local, să vedem ce buget avem şi poate le dăm până într-un miliard de lei. E păcat şi de măicuţele alea… Însă banii ar trebui să vină şi din altă parte, pentru că noi, singuri, nu putem”, a declarat primarul. Într-adevăr este păcat că o bijuterie rupestră, o dovadă săpată în piatră şi în credinţă strămoşească, este abandonată, atât de cei care păstoresc destinele Bisericii, dar şi ale Argeşului.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI