Agenţia de Dezvoltare Sud Muntenia a semnat contractul de finanţare pentru proiectul “Eradicare umiditate, amenajare muzeu, restaurare pictură biserică şi paraclis, reparaţii curente, amenajări exterioare” care se va realiza la Mănăstirea Aninoasa.

Valoarea totală a cererii de finanţare este de 18 milioane lei, din care 15,2 milioane lei sunt bani europeni.

“Proiectul pentru care semnăm contractul de finanţare este unul de suflet atât pentru noi, Agenţia, cât şi pentru mine personal, deoarece Mănăstirea Aninoasa, alături de multe alte lăcaşe de cult din nordul regiunii de dezvoltare Sud Muntenia a făcut obiectul tezei de doctorat elaborată în domeniul turismului religios. Consider că nu este întâmplător acest moment, dacă ne gândim că paraclisul mănăstirii, care datează din 1773, are, pe lângă hramul Sfântului Gheorghe, hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cel pe care îl sărbătorim săptămâna viitoare, în data de 26 octombrie”, a spus Liviu Muşat, directorul ADR Sud Muntenia.

Proiectul are o perioadă de implementare de 51 de luni şi cuprinde mai multe lucrări de restaurare şi reparaţii. În zona Argeşului este singura mănăstire cu aspect de fortificaţie, grosimea zidurilor fiind de aproape 2 m, la care se adaugă şi lăţimea contraforturilor. Se spune că în vremurile ei de glorie, Mănăstirea Aninoasa era una dintre cele mai bogat înzestrate aşezăminte de cult din Muntenia, deţinând numeroase herghelii de cai, cirezi de vite, păduri, vii, teren arabil şi numeroase moşii.

Comments

comments