Mai multe țări renunță total la restricțiile anti-COVID. Ce spun oficialii români

Mai multe țări renunță total la restricțiile anti-COVID. Ce spun oficialii români. Marea Britanie, Danemarca, Irlanda, Țările de Jos au anunțat, rând pe rând, că renunță la restricțiile anti-covid, unele chiar total!

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat miercurea trecută că la 27 ianuarie se va pune capăt majorităţii măsurilor introduse pentru a limita răspândirea rapidă a variantei Omicron a noului coronavirus, urmând ca din martie să se renunţe la izolarea persoanelor testate pozitiv.

Începând de azi, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie, telemunca nu va mai fi recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi sau la anumite mari întruniri nu va mai fi necesar un certificat sanitar, a anunţat premierul Boris Johnson în Parlament.

La rândul ei, Danemarca intenţionează să anuleze toate restricţiile interne anti-COVID-19 de la 1 februarie, în pofida unui număr record de infectări noi.

Copenhaga consideră că acoperirea vaccinală a populaţiei daneze este suficient de mare în faţa severităţii mai reduse a îmbolnăvirilor provocate de varianta Omicron a noului coronavirus, a anunţat Guvernul de la Copenhaga într-o scrisoare adresată miercuri Parlamentului ţării.

Decizia a fost luată de autorităţile daneze la câteva zile după ce anunţuri similare au fost făcute săptămâna trecută de Marea Britanie, Irlanda şi Olanda, în ciuda numerelor mari de infectări cu Omicron înregistrate în Europa, relatează Reuters.

„Doresc ca includerea COVID-19 în categoria bolilor ameninţătoare pentru societate să fie suprimată începând de la 1 februarie 2022”, a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, fapt care ar duce, de facto, la anularea tuturor restricţiilor naţionale aflate în prezent în vigoare, precum purtarea măştii sanitare şi închiderea mai devreme a barurilor şi a restaurantelor, precizează AFP.

Guvernul danez doreşte să menţină doar pentru încă patru săptămâni anumite restricţii privind pătrunderea pe teritoriul ţării, precum obligativitatea realizării de teste anti-COVID-19 şi plasarea în carantină, în funcţie de ţara de provenienţă.

Danemarca a relaxat deja restricţiile în urmă cu două săptămâni, după un lockdown de o lună, permiţând redeschiderea cinematografelor şi a sălilor de concerte, însă anumite reglementări sunt încă în vigoare, precum orare limitate de funcţionare pentru restaurante şi purtarea obligatorie a măştii sanitare, reaminteşte Reuters.

Irlanda a renunțat, începând de sâmbătă, la majoritatea restricțiilor sanitare, după ce incidența cazurilor de COVID a scăzut la nivel național, a anunțat vineri premierul Michael Martin.

Potrivit prim-ministrului, un raport recent „confirmă că rata de infectare este în scădere şi că toţi indicatorii pe care ne bazăm deciziile se îndreaptă în direcţia bună”, notează AFP, citat de Agerpres. „Am depăşit furtuna (variantei) Omicron”, şi-a exprimat el bucuria, adresându-se irlandezilor: de aceea „nu mai este justificat să menţinem majoritatea restricţiilor actuale”.

De sâmbătă, orele 06.00 GMT, barurile şi restaurantele nu mai sunt obligate să-şi închidă uşile la miezul nopţii şi nu va mai fi necesar certificatul de vaccinare, la fel şi pentru barurile de noapte şi alte locuri de distracţie.

Restricţiile privind vizitele la domiciliu – limitate până acum la grupuri de maxim patru familii – sunt ridicate, iar angajaţii au putut începe de luni „o revenire treptată la locul de muncă fizic”.

Cu toate acestea, „nu vor fi aduse modificări măsurilor în vigoare în prezent privind călătoriile internaţionale”, a avertizat premierul, iar purtarea măştii va rămâne obligatorie în mijloacele de transport şi în magazine cel puţin până la 28 februarie, dată la care aceste măsuri vor fi revizuite.

Prim-ministrul  olandez Mark Rutte a anunţat că Ţările de Jos relaxează restricţiile sanitare anti-COVID-19, printre cele mai restrictive din Europa, ceea ce permite redeschiderea magazinelor, sălilor de sport, saloanelor de coafură şi a sex-shop-urilor.

Premierul Rutte a apreciat că relaxarea constrângerilor reprezintă un „moment grozav” pentru Ţările de Jos, unde Crăciunul şi Anul Nou au fost sărbători petrecute în izolare, după ce restricţiile au fost înăsprite pe 19 decembrie, conform Agerpres.

Magazinele sunt deschise până la ora 17:00, la fel şi cluburile sportive şi învăţământul superior. Şcolile s-au redeschis la 10 ianuarie.

Noul ministru al Sănătăţii, Ernst Kuipers, a declarat că guvernul a decis să ridice din restricţii ca urmare a scăderii numărului spitalizărilor, în ciuda unui val de infectări cu varianta Omicron.

La noi, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a anunțat că în câteva zile mai mult de jumătate din populația lumii va trece prin infecţia cu Sars-COV-2. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare crede că vom ajunge într-o fază endemică şi se va renunţa la majoritatea restricţiilor.

”Practic, cred că se va renunţa la majoritatea restricţiilor şi, din acel moment, fiecare va trebui să fie mai responsabil pentru sănătatea lui şi a celor cu care se întâlneşte, a celor apropiaţi, a bunicilor, a părinţilor vulnerabili. Cred că este momentul să înţelegem că doar noi putem să schimbăm parcursul acestei infecţii pe mai departe”, a mai subliniat Valeriu Gheorghiţă.

Așteptarea că virusul va deveni endemic înseamnă în esență că pandemia nu se va încheia odată cu dispariția virusului; în schimb, viziunea optimistă este că destui oameni vor obține protecție imunitară de la vaccinare și de la infecția naturală, astfel încât să existe mai puțină transmitere și mult mai puține spitalizări și decese legate de COVID-19, chiar dacă virusul continuă să circule.

Această trecere depinde de factori precum puterea și durata protecției imune împotriva vaccinării și infecțiilor naturale, tiparele noastre de contact unul cu celălalt care permit răspândirea și transmisibilitatea virusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here