Potrivit clasamentului realizat de siteul testeatlas.com, faimosul Magiul de Topoloveni este gel mai bun gem din lume. Este a patra oară când preparatul românesc obține această poziție. Acesta a întrecut alte produse tradiționale realizate din fructe cum ar fi Gemul de afine suedez, Siropul de Liège, Ribiselmarmelade – un gem tradițional austriac făcut din coacăze roșii, dulceața de vișine Amarene Brusche di Modena din Italia și dulceața australiană rosella, realizată dintr-o floare sălbatică din nordul Queenslandului, cunoscută și sub numele de hibiscus sălbatic.
Puteti vedea întregul clasament pe https://www.tasteatlas.com/best-rated-jams-in-the-world
Reţeta după care se fabrică magiunul la Topoloveni, în judeţul Argeş, e atestată încă din 1914 şi are un singur ingredient, „prune proaspete româneşti”. Cea care s-a gândit să-l transforme în marcă autentică românească este Bibiana Stanciulov, femeia care a reinventat magiunul de prune începând din anul 2001.
Atunci când denumirea unui produs este publicată în jurnalul oficial al UE ca marcă protejată înseamnă că acestui produs i-au fost recunoscute autenticitatea, tradiţia, istoria, aria geografică, reputaţia şi calităţile excepţionale. Aşadar, magiunul de prune produs la Topoloveni-Argeş este plasat în gama premium pe piaţa alimentelor conservate din Uniunea Europeană. Magiunul de Topoloveni este primul produs alimentar românesc care a obţinut această certificarea de Indicația geografică protejată (IGP).
„Cadoul magiunului pentru Ziua Republicii: al 4-lea an consecutiv, Locul Întâi în Lume!” a anunțat Bibiana Stanciulov.