Medicii angajaţi în spitalele de stat au calitatea de funcţionari publici, în sensul legii penale, astfel ca pot fi cercetaţi şi pedepsiţi şi pentru luare de mita.

Decizia nr. 19/2015 a Înaltei Curţi de Casație și Justiție (ÎCCJ), publicatăîn Monitorul Oficial și care este obligatorie pentru toate instanțele, începând din 5 august, arată că: “Fapta medicului angajat cu contract de muncăîntr-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plaţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în condiţiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege având ca urmare incidenţa dispoziţiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din C. pen.”.

Practic, în motivația deciziei, magistrații de la Curtea Supremă explică faptul că legea funcționarilor publici le interzice acestora „să solicite sau să accepte, direct sau indirect daruri sau alte avantaje”, iar Codul Penal stipulează că o astfel de faptă este asimilată celei de corupție și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Totodata, în luarea acestei decizii, s-a ţinut cont, în mod special, şi de Decizia nr. 26 din 3 decembrie 2014, conform căreia medicii angajaţi în spitalele de stat au calitatea de funcţionari publici, în sensul legii penale, astfel ca pot fi cercetaţi şi pedepsiţi şi pentru luare de mita.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI