Ministerul Afacerilor Externe a anuntat joi dimineaţa că încă un român a fost declarat mort în urma cutremurului puternic de marţi, 23 august, din centrul Italiei.

Bilanţul victimelor cetăţeni români ajunge la doi morţi, opt sunt daţi dispăruţi, iar patru sunt răniţi.

Cel mai recent bilanţ este înfiorător: cel puţin 247 de morţi, potrivit La Repubblica şi aproape 370 de răniţi. Pagubele sunt uriaşe, iar guvernul italian a pus la dispozitia autoritatilor locale fonduri de urgenta de aproape 230 de milioane de euro.

Iată şi comunicatul MAE:

„Ministerul Afacerilor Externe anunță cu tristeţe şi profund regret decesul unui al doilea cetăţean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei.

MAE transmite sincere condoleanţe familiilor celor doi cetăţeni români care şi-au pierdut viaţa în urma acestei tragedii şi acordă întreaga asistență necesară în continuare.
De asemenea, menţionăm că au mai fost identificate alte două persoane de cetățenie română printre răniţi, care se află internate pentru îngrijiri medicale.
Echipele consulare mobile s-au deplasat la unităţile medicale unde se află internaţi cei 4 cetăţeni români răniţi şi menţin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informaţii actualizate cu privire la evoluţia stării acestora de sănătate.
Totodată, menţionăm faptul că cele doua echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenţei consulare pe parcursul întregii nopţi, deplasându-se şi la o tabăra de sinistrați unde sunt adăpostiţi 10 cetăţeni români.
În ceea ce privește semnalările primite în cursul zilei de astăzi privind cetățenii români daţi dispăruţi, menționăm că verificările continuă, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situaţie.
Cele două echipe consulare mobile se află în continuare pe teren, acționează coordonat și întreprind verificări la unitățile spitalicești din zonă pentru a identifica dacă printre răniți sunt și alţi cetățeni români.
MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență”.

Comments

comments