Mănăstirea Corbii de Piatră, o bijuterie a județului Argeș

Mănăstirea Corbii de Piatră, o bijuterie a județului Argeș.  Este cea mai veche mănăstire rupestră din ţara noastră săpată într-un perete masiv de stâncă (secolul XIV). Ea găzduiește cel mai vechi ansamblu de pictură (700 de ani) și este singurul lăcaș de cult din România care are două altare funcționale pe același naos.

Biserica datează din secolul al XIV-lea, de la începutul organizării de stat a Țării Românești. Tipologic, biserica rupestră derivă din bisericile sale, cu doua altare, fiecare dedicat unui alt hram, stil tipic lumii bizantine de socol X. Ea este înrudită arhitectural cu bisericile rupestre capadociene, însa altarul dublu la o singură navă este o caracteristică unică în România. În 1512 ia ființă în jurul bisericii primul schit de maici din Țara Românească, iar în 1515 devine mănăstire pentru călugări, maicile fiind mutate la mănăstirea Cornetu-Vâlcea.

În secolul al XVIII-lea, mănăstirea devine biserică de mir. Deasupra peretelui stâncos se află o cruce de piatră de la 1699, iar în apropierea bisericii rupestre, o alta de la 1790. Biserica a fost pictată în răstimpul dintre sfârșitul secolului al XIII-lea și mijlocul secolului al XIV-lea. Fragmente din această pictură se mai păstrează în absidă și pe peretele de sus al bolții naosului. În această localitate s-a născut cronicarul Naum Râmniceanu (1764-1838). După opinia unor cercetători din Corbi a primit vestita familie de voievozi a Corvineștilor.
De asemenea, legendele pomenesc de un jertfelnic dacic, situat în apropierea porţii de acces, unde se aduceau sacrificii zeului Zamolxis. Este chiar lângă intrare, o bucată de stâncă pe care erau cioplite niște trepte.
Începuturile mănăstirii nu sunt cele oficiale, din 1512, pictura bizantină fiind atestată mult mai devreme. Iar pe platoul de pe această stâncă arheologii ar fi descoperit urmele unei dave care ar fi chiar legendara cetate getică pe nume Geridava. Tot legendele spun că Geridava a fost cetatea de scaun a lui Dromichete. Greu de spus dacă legenda este adevărată, mai ales că mormântul acestuia ar fi mai la sud, prin Bulgaria, la Shveshtari.
Dacă ar fi să revenim mai în timpurile medievale, tot legendele spun că Ioan Corvin ar fi copilărit prin acele locuri. Iar castelul tatălui său, Voicu Corvin, ar fi fost tot pe acolo. Din punct de vedere tipologic pare a se asemăna cu bisericile rupestre din Cappadocia. Acolo unde pot fi văzute adevărate orașe săpate în munte, de către creștinii care se refugiau din calea otomanilor.
Cale de acces: Câmpulung – DN73 – (spre Curtea de Argeș) – Domnești – DJ 731 (spre Nucșoara) – sat Jgheaburi. Este situată la 35 km de Câmpulung Muscel, la 55 km nord de orașul Pitești și 32 de km de Curtea de Argeș.

1 COMENTARIU

  1. Ansamblul monahal Corbii de Piatră oferă, în afara peisajului mirific – prima filă a unei povești cu zâne – și cea mai veche pictură executată în cea mai pură tradiție bizantină, datând din secolul al XIV-lea, sau chiar mai devreme. Însă în conștiința creștinătății se mai păstrază structura cosmologică a vremurilor când oamenii tindeau să trăiască în sacru sau în preajma obiectelor consacrate cât mai mult timp. În acest Spațiu Sacru deschis către înalt, aflat în comunicare permanentă cu lumea divină, Timpul originar se împărțea între două sanctuare – unul nocturn si celălalt diurn.

    https://sites.google.com/view/sanctuarelenocturnsidiurndelac/pagina-de-pornire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.