Luni seară este noul termen pentru încheierea negocierilor privind noul Guvern. Care sunt propunerile de miniști

Luni seară este noul termen pentru încheierea negocierilor privind noul Guvern. Care sunt propunerile de miniști. În pofida optimismului afişat de liderul PNL Ludovic Orban, negociatorii formaţiunilor implicate în realizarea unei majorităţi guvernamentale nu au mai anunţat, duminică, niciun rezultat.

Astfel, semnarea acordului între formaţiuni, care era aşteptată sa se producă duminică seara, se amână. Noul orizont de timp în care s-ar putea semna acordul PNL – USR PLUS – UDMR este luni seară.

Surse politice spun că sunt puncte în divergenţă la Justiţie, puncte care trebuie negociate la nivel politic de către cei patru lideri ai de partide. Nici capitolul referitor la legislaţia electorală nu a fost închis. Este vorba de alegerea primarilor în două tururi, respinsă de UDMR.

Care sunt propunerile de ministri

Între timp, negocierile continuă! Numele se pot schimba de la o oră la alta.

UDMR a făcut cu scurt timp în urmă o propunere pentru Ministerul Tineretului și Sportului. Este vorba despre Carol Novak.

Cert este că Partidul Național Liberal va avea nouă ministere, pentru care propunerile sunt următoarele.

Bogdan Aurescu va rămâne la Ministerul de Externe, Nicolae Ciucă va păstra  Ministerul Apărări, iar la Cultură va rămâne Bogdan Gheorghiu. Sunt trei dintre minștrii din actualul Guvern care vor face parte, cel mai probabil, și din noul Cabinet.

Pentru Ministerul de Finanțe, PNL îl propune pe Bogdan Huțucă, unul dintre specialiștii de Finanțe care a lucrat în diverse agenții de stat tot ca economist. Însă și Ionel Dancă este propus pentru această funcție, dar și Sebastian Burduja, secretarul de stat în acest minister.

La Interne îi putem regăsi pe Marcel Vela, actual ministru al acest portofoliu, dar și pe Laurențiu Leoreanu.

La Ministerul Muncii, propunerile sunt Violeta Alexandru sau Robert Sighiartău.

Agricultura ar putea fi luată de Adrian Oros, Emil Dumitru sau Adrian Pintea.

La Educație l-am putea regăsi pe Sorin Câmpeanu, cel care a mai fost ministru al Educației și care a susținut aministia plagiatelor.

La Energie s-ar putea întoarce Virgil Popescu, cel care ocupă funcția de ministru la Energie și Economie în acest moment.

Propunerile USR

Din partea USR propunerea pentru Economie este Claudiu Năsui, la Sănătate, Vlad Voiculescu, cel care a mai fost ministrul al Sănătății în cabinetul Dacian Cioloș, la Justiție, Stelian Ion, un critic al modificărilor aduse legilor justiției, iar la Transporturi, Cătălin Drulă, cunoscut pentru asociația Pro Infrastructură.

La Fonduri Europene, specialistul Cristian Ghinea sau Dragoș Pâslaru, în timp ce președinte al Senatului ar putea ajunge Anca Paliu.

Numele vehiculate în UDMR:

Kelemen Hunor – vicepremier

Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila

Ministerul Mediului: Tanczos Barna / Korodi Attila

Ministerul Tineretului și Sport: Carol Novak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here