Luna septembrie 2023 ar putea fi printre cele mai calde luni din istorie!

Foto credit: Dan Șerbănoiu, Ocolul Silvic Vidraru

Actuala lună septembrie ar putea fi declarată una dintre cele mai calde din istorie. În România sunt așteptate maxime la pragul caniculei, de până la 32°C.

ANM a emis prognoza meteo actualizată pentru următoarea perioadă.

Este posibil să consemnăm o lună septembrie 2023 printre cele mai călduroase luni septembrie din istoria măsurătorilor. În țara noastră, la acest moment, ne situăm ca fiind a doua perioadă cea mai caldă din istorie, cu abatere termică pozitivă de 3,6°C cea mai caldă lună istorie fiind până în prezent luna septembrie a anului 1994, cu 4,2°C, iată la diferență de numai 0,6°C.

Mâine contăm pe 22 până la 31°C, joi de asemenea 23-31°C, vineri deja urcăm la 32° pentru ca sâmbătă și duminică, mai ales în partea de sud-vest a țării, să consemnăm valori apropiate de pragul unei zile de caniculă 34° astfel încât pe ceea ce urmează, chiar până în jurul datei de 30 septembrie, pentru că ecartul rămâne în continuare ridicat 25 până la 27-29° până la sfârșitul lunii să înregistrăm o probabilitate foarte mare de a avea o lună septembrie record din punctul de vedere al fenomenelor de instabilitate.

Vor mai fi posibile averse, în special în zona montană, dar și în partea de nord-nord-vest a țării. Cu siguranță însă nu la cotele pe care le-am avut atunci când am avut trei zile consecutiv avertizări meteorologice de cod galben amendate de alerte meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu sau chiar cod roșu.

Așadar, o primă lună de toamnă mai degrabă cu caracteristicile unei veri târzii„, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.