Lucrul la înălțime! Ce obligații au patronii din Argeș

Prevenirea accidentelor de muncă produse prin căderi de la înălțime. Lucrul la înălțime reprezintă o muncă dificilă și periculoasă, căderea de la înălțime și nepurtarea echipamentului individual de protecție corespunzător, sunt cauzele producerii celor mai multe și grave accidente.

HG nr.355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor precizează „Prin lucru la înălțime se înțelege activitatea desfășurată la minimum 2 metri măsurați de la tălpile picioarelor lucrătorului până la baza de referința naturală (solul) sau orice altă bază de referință artificială, bază față de care nu există pericolul căderii în gol”. Legislația din domeniul securității si sănătății în muncă impune pentru lucrul la înălțime o atenție deosebita dotării lucrătorilor cu echipament individual de protecție”, transmite Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș.

Angajatorii sunt obligați să acorde gratuit lucrătorilor echipament individual de protecție, atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloace tehnice de protecție colectivă sau prin măsurile, metodele sau procedurile de organizare a muncii (conform prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/ 2006, art. 13 lit. r) si lit. s).

Dotarea lucrătorilor cu echipament individual de protecție se face în scopul protejării lucrătorului împotriva unuia sau a mai multor riscuri care ar putea sa îi pună în pericol securitatea și sănătatea la locul de muncă, pentru prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.

Angajatorul este obligat să asigure condiții pentru efectuarea verificărilor legale, depozitarea, curățarea, întreținerea echipamentelor individuale de protecție, conform indicațiilor producătorului, respectiv să înlocuiască echipamentul individual de protecție care nu mai corespunde din punct de vedere al calităților de protecție, când se constată acest lucru.

Acordarea echipamentului individual de protecție se face în urma identificării riscurilor pentru securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor pe fiecare loc de muncă și activitate desfășurată la înălțime.

Lucrul la înălțime trebuie să țină cont de 6 reguli importante:
1. Să fie respectate toate condițiile necesare siguranței lucrătorilor.
2. Lucrătorii sa fie instruiți înainte de începerea lucrului la înălțime, de cate ori este nevoie pentru a urma procedurile în mod corect.
3. Lucrătorii să fie echipați în mod corespunzător pentru lucrul la înălțime.
4. Echipamentele individuale de protecție să fie corespunzătoare pentru lucrul la înălțime și să fie verificate înainte de fiecare purtare. Nu se vor accepta echipamente deteriorate sau nesigure.
5. Lucrul la înălțime este permis lucrătorilor care au avizul medicului de medicina muncii cu specificația “apt lucru la înălțime”.
6. Lucrul la înălțime trebuie să se desfășoare numai sub supraveghere. Persoana care supraveghează lucrarea trebuie sa ia toate măsurile de securitate necesare pentru prevenirea accidentării și îmbolnăvirii lucrătorilor. Lucrul la înălțime este permis doar în situația în care locul de muncă a fost amenajat și dotat din punct de vedere tehnic și organizatoric astfel încât să prevină căderea de la înălțime a lucrătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.