Lucrări de consolidare și refacere a digului din comuna Bârla

0
283

Pe parcursul anului trecut, mai multe obiective de infrastructură și locuințe din județul Argeș au fost afectate de inundațiile din primăvară și vară.

Unul dintre punctele care au pus probleme destul de însemnate a fost barajul de pe râul Cotmeana din localitatea Bârla. Cu o echipă de specialiști ai ABAAV și ISU Argeș, prefectul Mihai Oprescu a efectuat o vizită de monitorizare a stadiului de afectare a digului împreună cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin chiar în perioada de vârf a inundațiilor și avertizărilor hidrologice din anul 2014, oferind garanția găsirii de soluții pentru refacerea acestuia.

Prin sprijin și finanțări guvernamentale, pentru cea mare parte dintre aceste obiective s-au primit fonduri pentru readucerea la stadiul lor inițial, în cazul barajului,  lucrările de consolidare și modernizare fiind în acest moment în stadiu avansat. Astfel, cu investiții proprii ale Administrației Bazinale de Apă Argeș Vedea de aproximativ 103.000 lei, s-a procedat la decolmatarea râului Cotmeana, defrișări pe ambele maluri ale digului, lățirea acestuia și s-a procedat la turnarea și fixarea de geomembrană și saci geotextili cu un terasament de 5000 mc de material care să ajute la consolidarea barajului pe o lungime de apărare de aproximativ 150 m.

Totodată, în aval și amonte de acest baraj, s-au construit două structuri care vor permite devierea cursului de apă în situația căderii de precipitații puternice și creșterea debitului râului Cotmeana.

În prezent, stadiul lucrărilor este de aproximativ 40%, urmând ca prefectul Mihai Oprescu să efectueze vizite periodice pentru a monitoriza desfășurarea și finalizarea lor în bune condiții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here