Locuitorii din Costești, sufocați de mirosul de la ferma de porci Avicola Costești. Deputatul Georgescu cere ajutor ministrului Mediului

6,255 views

Mirosul insuportabil produs de dejecțiile de la ferma de porci SC Avicola Costești SA i-a exasperat pe locuitorii din zonă. Numeroasele sesizări făcute către instituții ale statului, dar și către presă, pare să nu-i fi speriat pe patronii fermei de porci. Ca o ultimă speranță, cetățenii din zona afectată s-au adresat și deputatului Nicolae Georgescu, cerându-i să intervină în această problemă.

Ca răspuns la nemulțumirile cetățenilor din Costești, deputatul PSD Nicolae Georgescu a adresat o interpelare ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Interpelare
Adresată: Doamnei Grațiela Leocadia Gavrilescu
Viceprim-ministru, Ministrul Mediului

De către: Domnul deputat Nicolae Georgescu
Circumscripția electorală nr.3 Argeș, Grupul parlamentar al PSD

Stimată Doamnă Ministru,
În orașul Costești, județul Argeș, funcționează, din anii 70, inițial ca fermă de păsări, apoi, din anul 1999, când a fost preluată de grupul MACRO a devenit complex de producție și creștere a porcilor, S.C. Avicola Costești SA (înregistrată la Registrul Comerțului Argeș cu J03/1734/1991, CUI R161430).

Până în anii 90, când obiectul de activitate al societății a fost modificat, ferma presupunea creșterea păsărilor, iar din tehnologia utilizată în cadrul acestui proces nu rezultau deșeuri sub formă lichidă, ci doar solidă. Deșeurile solide erau scoase din hale la sfârșitul unui ciclu de producție fiind folosite pe terenurile agricole extravilane. În acest mod, nu se realiza poluarea mediului înconjurător.

În prezent, societatea comercială deține în orașul Costești o fermă care cuprinde 11 hale pentru creșterea porcilor, fiind crescuți aici aproximativ 15.600 porci la îngrășat și 1.700 scroafe pentru reproducere, așa cum rezultă din autorizația de mediu revizuită.

Având în vedere că ferma se află în imediata apropiere a zonei locuite, cetățenii din zonă se confruntă cu numeroase probleme, principala fiind mirosul produs de dejecțiile lichide colectate și apoi împrăștiate pe terenurile din jurul fermei.

Deși, în cuprinsul Autorizației Integrate de Mediu nr.148, revizuită în 2015, sunt precizate aspecte cu privire la obligațiile ce decurg din modul de evacuare a apelor uzate și a dejecțiilor, acestea nu sunt respectate.

În timpul verificărilor făcute la ferma de porci din Costești, în anul 2016, de către Serviciul Arme Explozibili și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Argeș, în colaborare cu Oficiul de Studii Pedagogice și Agrochimice (OSPA) Argeș și Apele Române, s-a constatat că dejecțiile de la fermă erau deversate, printr-o conductă, pe un câmp din apropierea râului Teleorman. Garda de Mediu Argeș chiar a prelevat, la acel moment, probe de apă și de pe sol.

Cu toate acestea, nu s-a soluționat problema semnalată, societatea comercială nerespectând, în continuare, prevederile legale în vigoare.

În aceste condiții, vă rog, stimată doamnă ministru, să aveți amabilitatea de a verifica și analiza aspectele semnalate, precum și situația în care se află, astăzi, cetățenii orașului Costești, județul Argeș, și să-mi comunicați ce intenționează Ministerul Mediului să întreprindă în perioada următoare pentru soluționarea problemelor indicate”.

Comments

comments