Nu doar la judeţe suntem pe ultimele locuri, ci şi la individual stăm prost. În topul celor mai activi 15 parlamentari, atât din Camera Deputaţilor, cât şi din Senat, nu se află niciun ales din Argeş, de la niciun partid.

STUDIU! În urma centralizării datelor privind activitatea parlamentarilor din fiecare judeţ, de la inaugurarea prezentei legislaturi, de la 22 decembrie 2012 şi până la 30 iunie 2016, Argeşul ocupă un ruşinos loc 35. Din cele 42 judeţe ale ţării, parlamentarii de Argeş se află pe ultimele locuri alături de colegii lor din Harghita, Teleorman sau Mehedinţi.

Cea de-a patra ediție a “Indicelui agregat al Activității Parlamentare”・a fost realizată de Ana-Maria Ungheanu, absolventă a Masteratului de Relații Internaționale, și de Ana-Maria Iatcu, absolventă a Masteratului de Economie Internațională și Afaceri Europene.

Ce este indicele activității parlamentar?

Pentru monitorizarea activității parlamentare a fost creat un indice cu ajutorul căruia este clasificată activitatea deputaților și senatorilor în actualul mandat, dar și a grupurilor parlamentare. În această ediție, pentru prima dată, autorii – Ana-Maria Ungheanu și Ana-Maria Iatcu – au introdus și clasamentul pe județe. Indicele activității parlamentare (în continuare IAP) reprezintă un instrument de măsură a gradului de implicare și activitate politică a aleșilor poporului în activitățile curente ale forului legislativ al României, și anume inițiative legislative, luări de cuvânt, declarații politice, interpelări și întrebări parlamentare, dar și moțiunile de cenzură semnate.

Topul celor mai active județe

Cel mai activ județ, din punctul de vedere al valorii medii IAP obținut de senatorii și deputații trimiși în Parlamentul României, este județul Vaslui. Valoarea medie a deputaților și senatorilor vasluieni este de 101,13. În medie, parlamentarii vasluieni au avut 65 de inițiative legislative, 191 luări de cuvânt, 120 de declarații politice, 64 de interpelări și întrebări parlamentare și 4 moțiuni semnate. La polul opus se află Argeşul cu o valoare medie IAP de 29, 59, pe ultimul loc fiind județul Mehedinți, cu o valoare medie IAP de 19,66.

Raportul IAP integral poate fi citit aici.

Comments

comments