Lista adăposturilor civile din Argeș, unde ne putem refugia în cazul unui atac

În România, sunt peste 4500 de adăposturi de protecție civilă, unde populația se poate refugia în cazul unui pericol. În ce privește Argeșul, în Pitești sunt 108 adăposturi, în Mioveni-8, Câmpulung-7, Curtea de Argeș-7, Costești-1, Topoloveni-6, Moșoaia-4, Bradu-4, Oarja-1, Suseni-1, MIcești-2. 

CITEȘTE AICI lista completă a tuturor adăposturilor ce pot fi folosite în caz de nevoie, publicată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Acestea sunt semnalizate pe zidul exterior al clădirii cu un triunghi albastru încadrat într-un pătrat portocaliu!

REGULI DE FOLOSIRE.

PE site-ul ISU Argeș sunt publicate și alte detalii referitoare la adăpostire.

Protecţia populaţiei, a bunurilor materiale şi a valorilor culturale se realizează printr-un ansamblu de activităţi constând în: înştiinţare, avertizare şi alarmare, adăpostire, protecţie nucleară, biologică şi chimică, evacuare şi alte măsuri tehnice şi organizatorice specifice.

Ce este adăpostirea? Adăpostirea este măsura specifică de protecţie a populaţiei, bunurilor materiale, valorilor culturale şi de patrimoniu, pe timpul ostilităţilor militare şi al situaţiilor de urgenţă.

Ce sunt adăposturile de protecţie civilă ?
Adăposturile de protecţie civilă sunt spaţii special amenajate pentru protecţie în situaţii specifice, proiectate, executate, dotate, echipate şi autorizate potrivit normelor şi instrucţiunilor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi aprobate de ministrul Administraţiei şi Internelor.

Ce cuprinde sistemul naţional de adăpostire? Sistemul naţional de adăpostire cuprinde: adăposturi pentru puncte de comandă destinate Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, adăposturi publice de protecţie civilă aflate în administrarea consiliilor locale şi fondul privat de adăpostire realizat de agenţii economici şi proprietarii de imobile.

Pe timp de pace, pot fi utilizate adăposturile de protecţie civilă pentru alte destinaţii? Pe timp de pace adăposturile publice de protecţie civilă, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore şi cu informarea prealabilă a centrelor operaţionale din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste.

Cum se stabileşte capacitatea de adăpostire în cadrul construcţiilor noi? Capacitatea de adăpostire în cadrul construcţiilor noi se stabileşte în funcţie de numărul de persoane, alocându-se 1,00 m.p. suprafaţă utilă pentru fiecare persoană.

Cum sunt marcate adăposturile de protecţie civilă? Conf. H.G. 630 din 29/06/2005 – art.2 (1) Semnul distinctiv naţional al protecţiei civile este destinat identificării organismelor de protecţie civilă, a personalului, clădirilor şi materialelor aparţinând acestora, atunci când, pe timp de război, sunt  consacrate în exclusivitate îndeplinirii sarcinilor de protecţie civilă. (2)Adăposturile puse la dispoziţia populaţiei civile se identifică prin intermediul aceluiaşi semn distinctiv.

Care sunt regulile de comportare în adăpost?
În adăpost, persoanele adăpostite trebuie să respecte următoarele regulile de comportare:
• să respecte ordinea interioară, să nu circule inutil prin adăpost, să păstreze curăţenia şi să nu fumeze;
• să nu deschidă uşile sau obloanele etanşe şi să nu părăsească adăpostul fără aprobare;
• să păstreze mijloacele individuale de protecţie pregătite şi să le folosească la ordin;
• să participe, în caz de nevoie, la acordarea primului ajutor sanitar ;
• să execute dispoziţiile şefului de adăpost;
• să nu introducă în adăpost materiale sau substanţe inflamabile.

Cu ce trebuie dotate adăposturile pentru asigurarea supravieţuirii până la stabilirea stării de normalitate? Pentru asigurarea supravieţuirii în adăposturile de protecţie civilă până la stabilirea stării de normalitate, adăposturile trebuie să fie dotate cu următoarele:
– Bănci, sau scaune;
– Rezervor de apă potabilă (bidoane sau butoaie PVC) sau apă minerală îmbuteliată;
– Lanternă electrică ;
– Telefon (în derivaţie la un post din apropiere);
– Mijloc de comunicare locală sau centrală (aparat radio, televizor etc.);
– Recipiente pentru resturi menajere :
– găleţi cu capac : 1 la 10 persoane ;
– pungi nylon : 1 la 1 persoană.
– Geantă sanitară – cu inventar complet pentru prim-ajutor sanitar;
– Căşti de protecţie ;
– Instrucţiuni cu reguli de comportare pe timpul adăpostirii care să fie afişate la loc vizibil în adăpost ;
– Trusă de deblocare salvare cu :
– răngă de fier = 3 buc.
– ciocan baros 5-10 kg = 1 buc.
– dăltă metal = 2 buc.
– şpiţuri de 60 cm lungime pentru spart beton = 2 buc.
– ciocan de mână de 3 kg = 1 buc.
– ramă bomfaier cu pânză = 1 buc.
– lopată cu coadă = 1 buc.
– topor, târnăcop = 2 buc.
– felinare de vânt cu petrol = 2 buc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.