MAXIM istoric pentru euro la cursul BNR, a patra zi consecutiv. Moneda naţională continuă să se deprecieze în raport cu euro. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, un curs de referinţă de 4.7808 lei/euro, în creştere cu 0.0032% faţă de valoarea atinsă miercuri.

Miercuri, euro a urcat până la valoarea de 4.7776 lei, iar marți a fost de 4.7759 lei.

Deprecierea leului are loc în contextul în care, în perioada ianuarie – septembrie, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 8,103 miliarde euro, cu 19,2% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Consultantul fiscal Adrian Bența a declarat, la Antena 3, că influența principală pentru creșterea cursului de schimb este perioada economică a sfârșitului de an, când operatorii economici fac aprovizionări masive, fie pentru vânzările acestea promoționale gen Black Friday, fie pentru sărbătorile de sfârșit de an. Dar, a completat acesta şi disputele politice afectează cursul de schimb „pentru că pun nervozitate în acțiunea investitorilor și dacă dublăm cu un buget de stat care nu e deloc plăcut la vedere, cu deficite uriașe, toate acestea sunt suficiente pentru a pune presiune pe cursul de schimb”.

”Marea majoritate a bunurilor este, din pacate, din import. Iar acele bunuri sunt plătite la furnizori, deci în valută. De regulă fie în euro, fie în dolari. În momentul în care ai o cerere mare de valută, se depreciază leul. Opinia mea e că până în lunile ianuarie, februarie, martie vom avea puseuri de creștere a cursului de schimb iar astfel de recorduri vor mai fi. Cel puțin 10 -15 recorduri”, a spus Adrian Bența, la Antena 3.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI