Legenda fascinantă a barajului Vidraru! Vânătorul de vidre!

Legenda lui „Vidrar Vânătorul”! Locul pe care s-a construit barajul lacului de pe Argeș, de sub cetatea lui Negru –Vodă, numită de mulți Cetatea lui Vlad Țepeș, se numește Vidraru, de la un voinic înalt și frumos al cărui nume era Vidraru, vânător vestit, care reușea să vâneze atâtea vidre încât era gata-gata să le stingă neamul.

Într-o zi o vidră s-a prefăcut într-o fată frumoasă ca o zână și când vânătorul cel voinic trecea pe malul apei, o găsit-o pe aceasta plângând. Întrebată de ce plânge, fata a răspuns că i-a scăpat salba în apă și că nu îi este necaz de mahmudele, cât de faptul că gherdanul era o amintire de la mama ei pentru că îi dăduse acest colier pe patul de moarte.

Flăcăul s-a oferit să îi aducă prețiosul obiect cu condiția să îi fie soție, condiție pe care fata a acceptat-o bucuroasă. Când băiatul a intrat în vâltoarea apei, fata s-a aruncat și ea făcându-se din nou vidră, luându-l și pe el în fundul apei.

De atunci locul s-a numit Vidraru în amintirea vânătorului de vidre, însurat cu o vidră care l-a dus cu sine în adâncuri.

Legendă culeasă de studenta Amalia Bostan, de la bătrânii din Aref-Arges, în mai 2022. Legenda a fost spusa localnicilor de inginerul Paul Lazăr Tonciulescu, șeful de șantier al muncitorilor care au construit Hidrocentrala Vidraru, anii 1960-1970.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here