Legea privind violenţa domestică a fost modificată. Împăcarea părţilor nu mai înlătură răspunderea penală! Cel care săvârşeşte violenţă domestică nu va mai putea scăpa de pedeapsă! Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede că, în cazul infracţiunilor de violenţă domestică, împăcarea dintre părţi să nu mai înlăture răspunderea penală iar acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputata PNL Adriana Săftoiu, iar Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Proiectul de lege adoptat marți de Camera Deputaților are ca obiect de reglementare modificarea art.199 alin.(2) din Legea nr.286/2009, în sensul stabilirii ca, în cazul infracţiunilor prevăzute la art.193 – Lovirea sau alte violenţe şi la art.196 – Vătămarea corporală din culpă, săvârşite asupra unui membru al familiei, împăcarea să nu mai înlăture răspunderea penală, aşa cum este reglementat în prezent.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a declarat că cel care săvârşeşte violenţă domestică nu va scăpa de pedeapsă. “În sfârşit am ajuns în acest punct. Dacă în ziua de astăzi o persoană supusă violenţei face plângere şi apoi îşi retrage plângerea, cel care este autorul violenţei domestice nu păţeşte nimic. În urma acestei modificări, lucrurile sunt foarte simple. Odată ce o persoană depune plângere că este bătută, este supusă violenţei domestice, chiar dacă ulterior îşi va retrage plângerea, asta nu înseamnă că cel care face fapta va scăpa de această dată de pedeapsă”, a explicat Adriana Săftoiu.

Proiectul de lege adoptat pe 5 martie 2018 de Senat, ca prim for sesizat, a fost votat decizional marţi de Camera Deputaţilor. Legea merge acum la promulgare.

Comments

comments