”Legea mirosurilor” intră în vigoare de astăzi. Ce AMENZI se pot da. ”Legea mirosurilor” intră de astăzi în vigoare. Firmele care au activități ce poluează olfactiv riscă amenzi usturătoare. Și persoanele fizice sunt luate în vizor, mai ales dacă au vecini sensibili. Acestea nu vor mai putea găti cu ușa sau cu geamurile deschise.

Pentru nerespectarea obligațiilor din ”Legea mirosurilor” sunt prevăzute amenzi care ajung până la 15.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 100.000 de lei pentru persoanele juridice. În unele cazuri, se poate ajunge chiar până la închiderea activității acestora.

Legea a fost puternic contestată de multe persoane, însă agreată de altele, în special de administratorii blocurilor unde gospodinele gătesc, mai mereu, cu usile apartamentelor deschise.

”Legea mirosurilor” face referire și la firmele care poluează olfactiv. Acestea sunt obligate să dețină sisteme proprii de monitorizare a disconfortului creat de miros, precum și un plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort.

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului (Legea Mirosurilor) a fost adoptată în 17 iunie de Camera Deputaţilor, cu 309 voturi „pentru” şi o abţinere.

Legea a fost publicată marți seara în Monitorul Oficial și a intrat deja în vigoare. Însă există și o problemă. Mai exact, cadrul legal este incomplet și nu se poate aplica. Guvernul trebuie să vină cu o hotărâre prin care să completeze litera legii, altfel noile obligații nu se pot aplica.

Multe dintre prevederile ”legii mirosurilor” vor putea fi aplicate doar dacă autoritățile vor pune la dispoziție modele de documente și metodologii necesare.

Rodica Militaru, inițiatoarea legii, a declarat că, pe lângă persoanele juridice, pot intra şi gospodinele sub incidenţa actului normativ.

“Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a mai declarat Rodica Militaru.

Comments

comments