Legea care introduce vaccinarea obligatorie, discutată azi în Comisia de sănătate din Parlament

Legea care introduce vaccinarea obligatorie este discutată astăzi în comisia de sănătate din Parlament într-o şedinţă cu uşile închise. Camera Deputaţilor este for decizional, dar legea este aspru criticată. Antivacciniștii susțin că legea nu are prevăzute excepţii, procedurile de testare nu există iar cuantumul amenzilor este mult prea mare.

Legea este blocată de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017. Proiectul a fost inițiat de Guvernul Tudose şi prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. În cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat.

La înscrierea în unităţile de învăţământ ar urma să fie solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Comments

comments