Legea Câinilor Salvamontişti, iniţiată de deputata Simona Bucura Oprescu, a fost aprobată! Ce drepturi au căţeii şi conductorii lor

Legea Câinilor Salvamontişti, iniţiată de deputata Simona Bucura Oprescu, a fost aprobată! Ce drepturi au căţeii şi conductorii lor. „€Avem o veste bună pentru iubitorii muntelui și nu numai! Camera Deputaților a adoptat cu 248 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, nicio abținere Legea privind câinii salvamontiști” a anunţat deputata de Argeş Simona Bucura Oprescu, iniţiatoarea actului normativ.

Deputata a făcut şi istoricul acestei iniţiative.

Care e povestea?
Județul Argeș are, începând cu anul 1994, o cooperare oficializată cu departamentul Savoia din Franța. Salvamont Argeș are o colaborare cu Salvamontul din Savoia din 2010. Un pui de Border Collie pe nume Helios a fost donat de salvamontiștii francezi salvamontiștilor argeșeni în anul 2013. Acesta a obținut, împreună cu conducătorul său Brevetul de unitate canină de avalanșă de la Asociația Națională de Studiu al Zăpezii și Avalanșelor.

Ce am făcut?
Împreună cu colegii din Adunarea Națională a Republicii Franceze și cu domnul Ion Sănduloiu, director al Serviciului Public Salvamont Argeș, am elaborat un proiect de lege pe model francez pentru reglementarea unităților canine de avalanșă.

Care sunt beneficiile?
În zona Carapaților Meridionali, cea mai întinsă și înaltă zona muntoasă din țară avem iarna printre cele mai riscante zone de avalanșă la nivel european. Salvatorul montan se deplasează cu greu, iar unele zone sunt total inaccesibile. În cazul unei avalanșe, o suprafață de un hectar este cercetată de o echipă de 10 salvamontiști în aproximativ 4 ore.
O unitate canină de avalanșă, compusă dintr-un salvamontist și un câine brevetat pentru avalanșă, verifică această suprafață în maximum 15 minute.
Rezultă că o resursă umană de 1/10 din normal verifică aceeași suprafață de 16 ori mai rapid, rezultând o eficiență de 1600%.

„Mulțumim tuturor susținătorilor acestei inițiative!” este mesajul Simonei Bucura Oprescu.

Ce prevede legea

O mare reușită pentru Salvamont România și pentru acei deja 5% dintre cei care sunt angajați salvatori montani, și care au ales să se specializeze conductor câine Salvamont!

Printre prevederile noii legi care vine sa întregească sistemul Salvamont de calificare a salvatorului montan, sunt:
– asistență medicală, deparazitări periodice și asigurarea integral a hranei câinelui de serviciu;
– un spor de 20% la salariul conductorului câinelui Salvamont, care sa acopere cheltuielile suplimentare ale acestuia cu antrenamentul și îngrijirea câinelui;
– acces liber al unității canine Salvamont in mijloacele de transport Salvamont, în mijloacele de transport în comun și în bazele și refugiile Salvamont;
– garantarea dreptului de adopție a câinelui, la finalul serviciului, de către conductorul său, cu asigurarea hranei până la sfârșitul vieții;
– asigurarea de cursuri interne și internaționale pentru unitatea canină Salvamont;
– folosirea unității canine în intervenții interne și internaționale, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

„Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit pe acest parcurs: Simona Bucura Oprescu (deputat), dr. Raed Arafat (conducătorul Departamentului pentru Situații de Urgență), dr. Hadrian Borcea (consilier DSU), Sabin Cornoiu (președinte Salvamont România), Ion Sănduloiu (șef comisie avalanșă Salvamont România) precum și entuziaștilor salvatori montani care muncesc din greu și au deja câini Salvamont brevetați sau în curs de brevetare: Ionuț Pașcu (NT), Robert Kovacs (MS), Gheorghe Coșa (BC), Dan Duca (AG), Lucian Kieltsch (Cisnădie), Carlos Tașcău (GJ), Sorinel Danciu (HD), Tibi Krizbai (AB), Cristian Brecica (CS) și bobocilor Sergiu Frusinoiu (PH), Istvan Ferenczy (MS), Zsolt Benko (HG), Emil Keresztes (HG), Andreica Nicoară (Borșa)” transmit oficialii Salvamont.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.